Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Indii zadržali pre protesty poľnohospodárov klimatickú aktivistku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V poľnohospodárstve je zamestnaná približne polovica obyvateľov Indie.

Naí Dillí 15. februára (TASR) - Indickí opoziční politici a aktivisti odsúdili v pondelok zadržanie 22-ročnej klimatickej aktivistky, ktorá bola obvinená zo šírenia dokumentu propagujúceho protesty poľnohospodárov. Išlo o dokument, ktorý vypracovala švédska bojovníčka za ochranu životného prostredia Greta Thunbergová, informovala agentúra Reuters.

Aktivistku Dišu Raviovú zadržali v jej dome v meste Bangalúr a predviedli ju na výsluch do mesta Dillí v spojitosti s podnecovaním k vzbure, informoval miestny policajt. Za podnecovanie k vzbure hrozí v Indii trest odňatia slobody na doživotie.

Indický súd v nedeľu nariadil pre aktivistku päťdňovú vypočúvaciu väzbu. Tento krok vyvolal pobúrenie na sociálnych sieťach a odsúdili ho i odbory poľnohospodárov.

"Zatknutie Diše Raviovej je najnovším prejavom eskalácie a zasahovania indických predstaviteľov proti slobode prejavu a politickému disentu s cieľom potlačiť masové protesty poľnohospodárov,"
povedal poslanec hlavnej opozičnej strany Indický národný kongres (INC).

Aktivisti na Twitteri pod hashtagom IndiabeingSilenced (India je umlčiavaná) plánovali protesty na podporu Raviovej. Táto aktivistka je jednou z líderiek indickej verzie študentského hnutia Piatky za budúcnosť, ktoré pôvodne založila vo Švédsku Greta Thunbergová.

Desaťtisíce roľníkov už od novembra táboria na predmestiach hlavného mesta Naí Dillí a vyjadrujú nespokojnosť s novými zákonmi v oblasti poľnohospodárstva. Požadujú zrušenie reforiem vedúcich k uvoľneniu trhu s poľnohospodárskymi výrobkami. Farmári tvrdia, že tieto zmeny povedú k tomu, že agrosektor ako jeden z kľúčových sektorov hospodárstva Indie prevezmú veľké konglomeráty. V poľnohospodárstve je zamestnaná približne polovica obyvateľov Indie.

Vláda tvrdí, že cieľom je modernizácia zastaraných indických trhov s poľnohospodárskymi výrobkami. V súvislosti s protestmi navrhla, že zavedenie reforiem posunie o 18 mesiacov. Roľníci však žiadajú ich úplné zrušenie.