Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Iraku popravili 21 osôb usvedčených z terorizmu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Muži pochádzajúci z rozličných irackých provincií boli uznaní za vinných na základe protiteroristického zákona z roku 2005.

Násiríja 16. novembra (TASR) - V Iraku v pondelok ráno popravili 21 osôb usvedčených z "terorizmu". Popravy sa odohrali v neslávne známej väznici pri meste Násiríja ležiacom na juhu krajiny, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na policajné a zdravotnícke zdroje.

Muži pochádzajúci z rozličných irackých provincií boli uznaní za vinných na základe protiteroristického zákona z roku 2005, ktorý zahŕňa i trest smrti. Detaily o ich údajných zločinoch však úrady nezverejnili.

Od vyhlásenia porážky tzv. Islamského štátu na území Iraku koncom roka 2017 tam odsúdili na smrť stovky ľudí za členstvo v tejto džihádistickej organizácii. Vykonala sa však iba malá časť rozsudkov, pretože ich musí schváliť prezident.

Iracké súdy taktiež odsúdili na smrť desiatky cudzích štátnych príslušníkov za údajné členstvo v IS vrátane 11 francúzskych občanov a jedného Belgičana. Ani tieto verdikty sa nevykonali.

Irak je jednou z krajín, kde sa vykonáva najviac popráv na svete, uvádza ľudskoprávna organizácia Amnesty International. Podľa nej tam iba vlani popravili 100 ľudí.