Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V Iraku prepustili aktivistov mimovládnej organizácie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štvorica sa stala obeťou únosu koncom januára tohto roku v Bagdade, kde pracovali pre mimovládnu organizácia SOS Chrétiens d'Orient pomáhajúcu kresťanom z Blízkeho východu.

Paríž 27. marca (TASR) – Štyria pracovníci francúzskej mimovládnej organizácie, ktorých uniesli v Iraku, sú už na slobode.

Vo štvrtok neskoro večer o tom podľa agentúry DPA informovala tlačová služba francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý vyslovil irackému vedeniu vďaku za spoluprácu.

O okolnostiach prepustenia troch Francúzov a jedného Iračana neuviedla francúzska vláda žiadne ďalšie podrobnosti.

Štvorica sa stala obeťou únosu koncom januára tohto roku v Bagdade, kde pracovali pre mimovládnu organizácia SOS Chrétiens d'Orient pomáhajúcu kresťanom z Blízkeho východu. K únosu došlo neďaleko budovy francúzskeho veľvyslanectva.

Organizácia SOS Chrétiens d'Orient pôsobí v tomto regióne už niekoľko rokov a pomáha kresťanom, ktorí boli najmä na územiach ovládaných džihádistickou organizáciou Islamský štát terčom prenasledovania a útokov.

V čase únosu štyroch aktivistov bol Bagdad už niekoľko mesiacov dejiskom búrlivých demonštrácií proti vláde a rastúcemu vplyvu Iránu, ale aj protestov proti prítomnosti zahraničných jednotiek v krajine.

Francúzsko pred niekoľkými dňami oznámilo, že pre epidémiu koronavírusu vo svete dočasne stiahne svojich vojakov z Iraku, ktorí tam školili príslušníkov bezpečnostných zložiek.