Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Iraku si státisíce šiitských moslimov pripomínajú sviatok ášúrá

Na snímke šiitskí moslimovia, ktorí si pripomínajú sviatok ášúrá v irackom meste Karbalá v utorok 9. augusta 2022. Tento sviatok pripomína mučenícku smrť imáma Alího Husajna, vnuka proroka Mohameda, a jeho ďalších 72 stúpencov v roku 680 n. l. Husajna, ktorý je pochovaný v Karbale, považujú šiiti za právoplatného nástupcu proroka Mohameda. Táto záležitosť o následníctve viedla k schizme medzi šiitským a sunnitským islamom. FOTO TASR/AP Foto: TASR - AP

Tento sviatok pripomína mučenícku smrť imáma Alího Husajna, vnuka proroka Mohameda, a jeho ďalších 72 stúpencov v roku 680 n. l.

Karbalá 9. augusta (TASR) - Státisíce šiitských moslimov si v utorok v irackom meste Karbalá pripomenuli sviatok ášúrá. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Tento sviatok pripomína mučenícku smrť imáma Alího Husajna, vnuka proroka Mohameda, a jeho ďalších 72 stúpencov v roku 680 n. l. Husajna, ktorý je pochovaný v Karbale, považujú šiiti za právoplatného nástupcu proroka Mohameda. Táto záležitosť o následníctve viedla k schizme medzi šiitským a sunnitským islamom.

Šiiti predstavujú viac ako desať percent zo všetkých približne 1,8 miliardy moslimov vo svete. Sviatok ášúrá si pripomínajú milióny ľudí. Tohtoročné oslavy sa začali v pondelok večer.

Šiiti v Iraku sú v poslednom období politicky rozdelení, pripomína AFP. Stúpenci šiitského duchovného Muktadu Sadra aj počas utorka už desiaty deň pokračovali v okupácii irackého parlamentu. Vyjadrujú nesúhlas s konkurenčnou proiránsky orientovanou šiitskou koalíciou, ktorá sa usiluje za premiéra krajiny vymenovať Muhammada Súdáního.