Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Iraku vybuchol dron; mohlo ísť o útok na americký konzulát

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil.

Bagdad 9. júna (TASR) - Bezpilotné lietadlo vybuchlo v noci na štvrtok v Arbíle, hlavnom meste v Iraku ležiacej kurdskej autonómnej oblasti. Pri incidente utrpeli tri osoby zranenia a explózia poškodila i niekoľko áut. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie kurdskej protiteroristickej služby.

"V Arbíle na ulici Pirmamská cesta havaroval dron nesúci výbušniny, pričom spôsobil zranenia civilistom a škody na majetku," uviedla na Twitteri pomocná misia OSN pre Irak (UNAMI). Dodala, že presadzovanie štátnej moci v tejto blízkovýchodnej krajine je nevyhnutné, a vyzvala na vyvodenie zodpovednosti voči útočníkom.

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil.

Dva anonymné zdroje z prostredia bezpečnostných zložiek uviedli, že dron bol zostrelený. Mohlo podľa nich ísť o útok na konzulát Spojených štátov – bližšie podrobnosti však neposkytli.

Predseda irackej vlády Mustafá Kázimí v telefonickom rozhovore premiéra Kurdistanu Masúda Barzáního ubezpečil, že Bagdad bude s Arbílom spolupracovať pri vyšetrovaní výbuchu a odhalení páchateľov.