Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Irak vyhlásil pre koronavírus celoštátnu karanténu

Iračanka kráča okolo zatvorených obchodov v rámci prevencie na zamedzenie šírenia nového koronavírusu v Bagdade 19. marca 2020. Irak nariadil pre šíriaci sa nový koronavírus týždňový zákaz vychádzania. Foto: TASR/AP

Mnohí obyvatelia vyjadrili obavy z možného prílevu prípadov nákazy zo susedného Iránu, kde už na ochorenie COVID-19 zomrelo 1685 ľudí.

Bagdad 22. marca (TASR) - V Iraku zaviedli v nedeľu celoštátnu karanténu, ktorá by mala platiť do 28. marca. Stalo sa tak v rámci boja proti koronavírusu SARS-CoV-2, keďže pribúda nových prípadov nákazy, ktorej podľahlo 20 ľudí, uviedla agentúra AFP.

Väčšina z irackých 18 provincií už zaviedla svoje vlastné zákazy vychádzania, ale nové opatrenia zahŕňajú celú krajinu, oznámil vládny krízový tím.

Školy, univerzity a iné miesta hromadného výskytu ľudí zostanú zatvorené, platí to aj pre medzinárodné letiská v krajine, píše sa vo vyhlásení, ktoré mala AFP k dispozícii.

Mnohí obyvatelia vyjadrili obavy z možného prílevu prípadov nákazy zo susedného Iránu, kde už na ochorenie COVID-19 zomrelo 1685 ľudí. Irak najprv približne pred mesiacom uzavrel svoju 1500-kilometrovú hranicu s Iránom a rozmiestnil tam vojakov.

Koronavírus zabil v Iraku zatiaľ iba 20 ľudí a 233 ďalších bolo nakazených. Existujú však obavy, že mnoho prípadov je doposiaľ nezistených. Doteraz totiž zo 40 miliónov obyvateľov podstúpilo testy iba 2000 ľudí.