Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V Iraku začali protesty po atentáte na aktivistu a postrelení novinára

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzičasom Iracká komunistická strana a strana Národný blok ktorá vzišla z protivládnych protestov, oznámili, že na protest proti násilnostiam budú októbrové parlamentné voľby bojkotovať.

Karbalá 10. mája (TASR) – Len 24 hodín po atentáte na známeho protikorupčného aktivistu sa terčom útoku v Iraku stal aj novinár, ktorý sa vo svojom článkoch venoval najmä korupcii. Ako spresnila agentúra AFP, reportér Ahmad Hasan bol v pondelok ráno postrelený do hlavy a pleca, keď pred svojím domov vystupoval z auta. Momentálne je hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti.

V nedeľu nadránom sa terčom podobného útoku stal protikorupčný aktivista Ihab al-Wazní, ktorého neznámi páchatelia zastrelili pred jeho domov v meste Karbalá na juhu Iraku, kde majú proteheránske ozbrojené skupiny naďalej veľký vplyv.

Wazního násilná smrť spôsobila v Iraku šok: do ulíc mesta Karbalá sa v nedeľu vydali stovky jeho sympatizantov, ktorí požadovali skoncovanie s takýmto krviprelievaním a neochotou úradov potrestať páchateľov takýchto činov. Podobné protesty sa v nedeľu konali aj v juhoirackých mestách Násiríja a Diwáníja, kde neskôr došlo k útoku na novinára Hasana.

Agentúra AFP pripomenula, že Wazní v decembri roku 2019 unikol smrti, keď muži, jazdiaci na motorkách, zo zbraní s tlmičmi zastrelili jeho kolegu, aktivistu Fahima at-Taja, keď ho Wazní pred jeho dom v Karbale doviezol svojím autom.

Obaja boli kľúčovými postavami hnutia, ktoré vzniklo v októbri roku 2019 na protest proti korupcii a nekompetentnosti irackej vlády.

Odvtedy už o život prišli desiatky aktivistov tohto hnutia: buď počas pouličných protestov alebo pri cielených útokoch.

Takéto vraždy sa v Iraku zvyčajne vykonávajú za hlbokej noci, páchajú ich muži presúvajúci sa na motorkách a za vraždy nikto nepreberá zodpovednosť. Vyšetrovateľom sa páchateľov týchto vrážd stále nedarí identifikovať alebo obviniť. Aktivisti i OSN za ne opakovane obviňujú protivládne milície.

Predseda irackej vlády Mustafá Kázimí, ktorý sa ujal úradu pred rokom, prisľúbil, že potlačí tieto frakcie, bude bojovať proti korupcii a po rokoch vojen a povstaní bude v Iraku zavádzať dlho očakávané reformy.

V nedeľu sa opäť zaviazal, že dolapí všetkých vrahov. Rodina najnovšej obete však uviedla, že neprijme tradičné kondolenčné návštevy, kým úrady nenájdu a verejnosti neodhalia útočníkov.

Atentát na Wazního a pokus o atentát na novinára Hasana v Iraku okamžite pripomenul vlnu politických eliminácií počas občianskej vojny v Iraku v rokoch 2006-09.

Najnovšie násilnosti sa odohrávajú v čase, keď Irak v októbri čakajú parlamentné voľby.

Medzičasom Iracká komunistická strana a strana Národný blok (al-Bajt al-Watani), ktorá vzišla z protivládnych protestov, oznámili, že na protest proti násilnostiam budú októbrové parlamentné voľby bojkotovať.