Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Iráne odsúdili na smrť ľudí za zabitie člena provládnych milícií

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Odsúdených bolo 5 ľudí a ďalších 11 osôb bolo v súvislosti s úmrtím príslušníka polovojenskej organizácie Basídž Rúholláha Ajamiána odsúdených na dlhé tresty odňatia slobody

Teherán 6. decembra (TASR) - V Iráne odsúdili piatich ľudí na smrť za to, že počas pokračujúcej vlny protestov zabili člena provládnych milícií Basídž. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na vyjadrenia iránskych predstaviteľov.

Ďalších 11 osôb vrátane troch detí bolo v súvislosti s úmrtím príslušníka polovojenskej organizácie Basídž Rúholláha Ajamiána odsúdených na dlhé tresty odňatia slobody. Voči rozsudku sa môžu ešte odvolať.

Iránska prokuratúra uviedla, že 27-ročný Ajamián bol vyzlečený donaha a zabitý skupinou protestujúcich, ktorí si pripomínali smrť istej mladej ženy zavraždenej počas demonštrácií.

Pôvodne bolo za Ajamiánovu smrť obvinených 11 ľudí, neskôr sa toto číslo zvýšilo na 15 osôb.

Iránom už viac než dva mesiace zmietajú protivládne protesty, voči ktorým iránske bezpečnostné zložky tvrdo zasahujú. Demonštrácie vypukli po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela 16. septembra krátko po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy.

Podľa slov nemenovaného iránskeho generála zomrelo od začiatku protestov v Iráne viac ako 300 ľudí vrátane desiatok príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Agentúra AFP pripomína, že v súvislosti s demonštráciami už iránske súdy vyniesli 11 rozsudkov smrti.