Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Iráne odsúdili troch ľudí na trest oslepenia na jedno oko

Na archívnej snímke iránska vlajka. Foto: TASR/AP

Iránske právo umožňuje využívať tento druh trestov na žiadosť obetí alebo ich príbuzných, ktorí môžu odsúdeného takéhoto trestu ušetriť.

Teherán 2. augusta (TASR) - Iránske súdy odsúdili na trest oslepenia na jedno oko troch ľudí. Podľa miestneho denníka Hamšahri medzi odsúdenými bola aj žena. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Odsúdená žena v roku 2011 vyliala kyselinu na inú ženu, čo spôsobilo, že prišla o oko. Denník informoval, že iránsky najvyšší súd potvrdil rozsudok, že aj ju možno oslepiť na jedno oko podľa zásady islamského práva šaría "oko za oko". Iránka okrem toho dostala trest odňatia slobody a pokutu.

Jeden z mužov dostal rovnaký trest za to, že v roku 2017 spôsobil, že jeho obeť prišla o oko pri útoku nožom. V treťom prípade z roku 2018 bol muž odsúdený za oslepenie kamaráta na ľavé oko loveckou zbraňou. Všetky tri prípady boli postúpené prokuratúre v hlavnom meste Teherán.

Iránske právo umožňuje využívať tento druh trestov na žiadosť obetí alebo ich príbuzných, ktorí môžu odsúdeného takéhoto trestu ušetriť. Amnesty International a ďalšie ľudskoprávne organizácie odsudzujú krutý trest oslepenia v islamskej republike a prirovnávajú ho k mučeniu, píše AFP.