Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Iráne opäť otvorili najvýznamnejšie šiitské svätyne

Na archívnej snímke zdravotnícky pracovník ošetruje pacienta s ochorením Covid-19 v Teheráne. Foto: TASR/AP

Irán je najviac koronavírusovou pandémiou zasiahnutou krajinou na Blízkom východe.

Teherán 26. mája (TASR) - Iránske úrady umožnili po dvoch mesiacoch karanténnych opatrení znovu otvoriť najvýznamnejšie šiitské svätyne. V pondelok o tom informovala spravodajská televízia BBC.

Veriaci však budú mať prístup iba na nádvorie. Do interiéru je vstup stále zakázaný. Musia si tiež zakrývať dýchacie cesty a dodržiavať odstupy medzi sebou.

Svätyne nebudú otvorené nepretržite, ale otvoria sa hodinu po svitaní a zatvoria hodinu pred západom slnka.

Minister zdravotníctva Saíd Namakí minulý štvrtok (21.5.) apeloval na občanov, aby počas víkendového moslimského sviatku íd al-fitr necestovali. Cestovanie je totiž pre Iráncov počas íd al-fitru, ktorým sa končí posvätný mesiac ramadán, bežné.

"Prosím vás, aby ste necestovali. Cesty budú nepochybne viesť k novým prípadom nákazy," povedal Namakí v televíznom prejave.

V posledných týždňoch začala vláda zmierňovať obmedzenia v snahe oživiť hospodárstvo, ktoré čelí kríze nielen z dôvodu pandémie, ale aj pre sankcie Spojených štátov.

Iránske šiitské svätyne každoročne navštevujú desiatky miliónov pútnikov, ktorí trávia hodiny modlením sa v blízkosti hrobiek. Mnohí tiež hrobky bozkávajú alebo sa ich dotýkajú

Keď sa koncom februára stalo sväté mesto Kom epicentrom šírenia ochorenia COVID-19, odborníci vyjadrili znepokojenie nad tým, že nebola zatvorená svätyňa Fátimy Maasúmy, mešita Harame Fátemeje Maasúme. Jej správca uviedol, že by mala zostať otvorená ako "liečebný dom".

Irán je najviac koronavírusovou pandémiou zasiahnutou krajinou na Blízkom východe. Celkovo sa nakazilo už približne 137.000 ľudí a 7450 novému koronavírusu podľahlo.