Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Iráne popravia švédskeho lekára odsúdeného za špionáž pre Izrael

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Iránske ministerstvo zahraničných vecí opísalo švédsky súdny proces s iránskym občanom za "politické divadlo" zorganizované iránskymi opozičnými skupinami.

Teherán 11. mája (TASR) - Švédsky lekár iránskeho pôvodu Ahmad Rezá Džalálí bude v Iráne popravený za údajnú špionáž pre izraelskú tajnú službu Mosad. V utorok to uviedol hovorca iránskej justície. TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na iránsku agentúru ISNA.

"Rozsudok smrti pre Ahmada Rezú Džalálího za špionáž pre Mosad je definitívny a bude vykonaný," uviedol v utorok hovorca iránskej justície. Dodal, že Džalálí niekoľkokrát ohrozil iránsku národnú bezpečnosť tým, že odovzdal izraelskej spravodajskej službe tajné dokumenty.

Džalálí má švédske aj iránske občianstvo. Iránske súdy ani justiční úradníci túto správu zatiaľ nezávisle nepotvrdili. ISNA minulý týždeň napísala, že doktor má byť popravený 21. mája.

Džalálí žil a pracoval v Štokholme, kde pôsobil na lekárskej univerzite v Karolínskom inštitúte. Počas návštevy Iránu v apríli 2016 bol uväznený a v októbri 2017 odsúdený na smrť. Tamojší súd ho uznal za vinného z toho, že izraelskej tajnej službe Mosad poskytol informácie o dvoch iránskych jadrových vedcoch, ktorí boli neskôr zavraždení. Džalálí získal švédske občianstvo v roku 2018.

Irán popravu odložil na neurčito po tom, ako Džalálímu diagnostikovali rakovinu. Pozorovatelia tvrdia, že o vykonaní popravy sa v Teheráne začalo hovoriť pre prebiehajúci súdny proces vo Švédsku s iránskym občanom Hámidom N., ktorý čelí obvineniu z dohľadu nad masovou popravou pred 34 rokmi v čase, keď bol súdny úradník. V prípade dokázania viny hrozí Iráncovi doživotie, uviedla DPA.

Irán popiera správy o tom, že by tieto dva prípady spolu súviseli. "Tieto dva prípady nemajú absolútne nič spoločné, (Hámid) N. je nevinný a súdny proces proti nemu je nezákonný," povedal hovorca iránskej judikatúry.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí opísalo švédsky súdny proces s iránskym občanom za "politické divadlo" zorganizované iránskymi opozičnými skupinami. Tento prípad spôsobil diplomatickú roztržku medzi Švédskom a Iránom. "Súdny proces vo Švédsku je de facto voči Iránu a nie voči jednému súdnemu úradníkovi," povedal v nedeľu zástupca predsedu iránskeho súdnictva Kazím Gharíb Abádí.