Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Iráne poškodili sochu zabitého iránskeho generála Solejmáního

Chlapec drží portrét generála Solejmáního, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Solejmání velil elitným jednotkám al-Kuds, ktoré vykonávajú operácie v zahraničí, a bol považovaný za hlavného strojcu stratégie rozširovania iránskeho vplyvu po celom Blízkom východe.

Teherán 7. januára (TASR) - Neznámi útočníci poškodili sochu postavenú na počesť zabitého iránskeho veliteľa Kásema Solejmáního. Stalo sa tak len niekoľko hodín po jej odhalení, informoval v piatok denník The Times of Israel.

Solejmáního zabila 3. januára 2020 neďaleko letiska v irackom hlavnom meste Bagdad pri útoku dronom americká armáda na rozkaz vtedajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa.

Solejmání velil elitným jednotkám al-Kuds, ktoré vykonávajú operácie v zahraničí, a bol považovaný za hlavného strojcu stratégie rozširovania iránskeho vplyvu po celom Blízkom východe.

V stredu ráno mu v meste Šahr-e Kord na juhozápade Iránu odhalili sochu, ktorú však bola večer v ten istý deň zrejme obliata horľavou tekutinou a podpálená, uviedla tlačová agentúra ISNA s tým, že ide o "hanebný čin neznámych osôb".

"Tento podlý zločin bol spáchaný za tmy, rovnako ako iný zločin spáchaný v noci na bagdadskom letisku," uviedol moslimský duchovný Mohammad Ali Nekúnam vo vyhlásení, ktoré zverejnila ISNA.

Exilová Národná rada hnutia odporu Iránu (NCRI) uviedla, že za útokom na sochu stoja "odbojové jednotky",
a Solejmáního označila za "masového vraha", napísal britský denník Daily Telegraph.

NCRI je politickým krídlom Organizácie ľudových mudžahedínov (MEK), ktorá je v Iráne zakázaná a usiluje sa o "zvrhnutie" iránskeho duchovného vedenia. Obviňuje tiež iránskeho ultrakonzervatívneho prezidenta Ebráhíma Raísího, že je zodpovedný za masové popravy tisícov jeho členov v roku 1988.

Iránske úrady odhalili Solejmánímu od jeho zavraždenia pred dvoma rokmi niekoľko sôch a portréty tohto váženého veliteľa vídať po celom Iráne.