Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Iráne sa rokuje o odškodnení za zostrelenie civilného lietadla

Na snímke fotografia jednej z obetí havarovaného lietadla leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) neďaleko Teheránu počas vigílie 9. januára 2020 v Toronte, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Lietadlo spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) sa zrútilo 8. januára krátko po štarte z letiska imáma Chomejního v Teheráne.

Teherán 19. októbra (TASR) - Za účasti delegácie z Ukrajiny sa v pondelok v Iráne začalo druhé kolo rozhovorov o kompenzáciách pre pozostalých po cestujúcich ukrajinského civilného lietadla zostreleného v januári iránskymi revolučnými gardami. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že rokovania v Teheráne potrvajú do stredy.

Lietadlo spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) sa zrútilo 8. januára krátko po štarte z letiska imáma Chomejního v Teheráne. Zahynulo všetkých 176 ľudí na palube. Irán po niekoľkých dňoch odmietania zodpovednosti pripustil, že jeho ozbrojené sily lietadlo zostrelili omylom.

Počas vyšetrovania iránske úrady dospeli k záveru, že zostrelenie ukrajinského lietadla spôsobila ľudská chyba a nešlo o príkaz z vojenských miest: operátor systému protivzdušnej obrany si podľa iránskej prokuratúry nevyžiadal povolenie od svojich nadriadených na to, aby na ukrajinské lietadlo vypálil dve rakety. Boeing 737-800 spoločnosti UIA totiž omylom považoval za prichádzajúcu raketu.

Iránsky systém protivzdušnej obrany bol v tom čase v stave vysokej pohotovosti, pretože len niekoľko hodín predtým Irán vypálil rakety na iracké základne, kde sa nachádzali príslušníci americkej armády. Tento útok bol odvetou za zabitie iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního pri cielenom útoku americkej armády blízko letiska v hlavnom meste Iraku.

Prvé kolo rokovaní o odškodnení sa uskutočnilo v Kyjeve v júli a ukrajinské orgány po ňom uviedli, že sú "opatrne optimistické".