Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Iráne sa začali prezidentské voľby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O podporu voličov sa uchádzajú štyria kandidáti vrátane súčasného prezidenta Hasana Rúháního.

Teherán 19. mája (TASR) - V Iráne sa začali dnes prezidentské voľby. O podporu voličov sa uchádzajú štyria kandidáti vrátane súčasného prezidenta Hasana Rúháního. Oprávnených hlasovať je približne 56 miliónov Iráncov. Predbežné výsledky by mali byť známe v sobotu ráno a konečné v sobotu večer alebo v nedeľu, informovala agentúra DPA.

Okrem Rúháního sa o podporu voličov uchádzajú konzervatívny duchovný Ebráhím Raísí, bývalý minister kultúry Mostafá Mír Salím a bývalý minister telesnej výchovy Mostafá Hášemitabá.

Z prezidentských volieb odstúpil 16. mája reformistický prvý viceprezident Eshák Džahángírí, aby posilnil kampaň Hasana Rúháního.

Deň predtým sa vzdal prezidentskej kandidatúry konzervatívny starosta Teheránu Mohammad Báker Kálíbáf. Odstúpil v prospech kandidáta tvrdého krídla - Ebráhíma Raísího, ktorý je podľa iránskej štátnej televízie favoritom najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího.

Voľby sa vo veľkej miere považujú za akési referendum o jadrovej dohode so svetovými veľmocami, ktorú vyrokovala vláda súčasného prezidenta Rúháního. Podľa tejto dohody Irán obmedzil obohacovanie uránu výmenou za zrušenie niektorých ekonomických sankcií.

Ajatolláh Chameneí vyzval Iráncov na hojnú účasť vo voľbách prezidenta Iránu



Najvyšší iránsky duchovný ajatolláh Alí Chameneí vyzval dnes voličov na hojnú účasť v dnešných prezidentských voľbách.

Po tom, ako - symbolicky - prvý volič vhodil svoj hlasovací lístok do volebnej urny, ajatolláh uviedol, že "tieto voľby sú veľmi dôležité a osud krajiny je v rukách všetkých občanov." Dodal, že bez ohľadu na to, ktorý z kandidátov sa stane prezidentom, mal by mať podporu všetkých Iráncov, ktorí "by mu mali pomôcť niesť veľkú zodpovednosť". "Ktokoľvek bude zvolený, musí mať od zajtra pomoc spojenú s jednotou, šťastím a radosťou," dodal.

AP však poznamenáva, že Rúhání to napriek tomu nebude mať ľahké, keďže čelí trom silným protikandidátom, z ktorých najvplyvnejším je konzervatívny duchovný, 56-ročný Ebráhím Raísí.

Raísí je profesorom práva a bývalým prokurátorom, ktorý v súčasnosti vedie vplyvnú dobročinnú nadáciu s rozsiahlymi podnikateľskými aktivitami. Podľa AP má veľmi blízko k Chameneímu a býva označovaný aj za jeho možného nástupcu. Samotný Chameneí však odmietol podporiť niektorého z kandidátov.

Raísí však získal podporu dvoch veľkých náboženských ustanovizní a prisľúbil zlepšiť život chudobným. Mnohých voličov oslovilo aj jeho odhodlanie bojovať s korupciou. Vplyv na rozhodovanie voličov môžu mať aj postoje Raísího ako právnika z minulosti.

O úrad hlavy štátu sa v dnešných voľbách uchádzajú aj proreformný politik a bývalý minister kultúry Mostafá Mír Salím a bývalý minister telesnej výchovy Mostafá Hášemitabá.

Prezident Iránskej islamskej republiky má za úlohu dohliadať na rozsiahlu štátnu byrokraciu, je poverený vymenúvaním členov vlády a ďalších úradníkov na kľúčové miesta a hrá dôležitú úlohu pri formovaní domácej aj zahraničnej politiky. Je však podriadený najvyššiemu duchovnému vodcovi, ktorý má rozhodujúce slovo vo všetkých štátnych záležitostiach.

Kampaň pred prezidentskými voľbami v Iráne bola mimoriadne emotívna a témou verejnej diskusie sa stali aj také témy, o akých sa zvyčajne v prísne kontrolovaných štátnych médiách nehovorí.

Medzi nimi bola aj Rúháního otvorená kritika na adresu Iránskych revolučných gárd - polovojenských jednotiek, ktoré sa po boku sýrskej vládnej armády zúčastňujú na bojoch občianskej vojny v Sýrii, ako aj na operáciách proti džihádistickému Islamského štátu v susednom Iraku.

Volebné miestnosti v Iráne sa zavrú dnes o 18.00 h miestneho času, i keď v krajine je bežné, že úrady povolia predĺžiť hlasovanie aj o niekoľko hodín. Predpokladá sa, že na voľbách sa zúčastní okolo 70 percent voličov.