Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Iráne väznený Američan vyhlásil hladovku, žiada prepustenie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dosiahnuť Namaziho prepustenie sa pokúšal aj jeho otec, bývalý pracovník Detského fondu OSN (UNICEF). V Iráne bol však zadržaný

Washington 16. januára (TASR) - Občan USA väznený v Iráne vyhlásil od pondelka sedemdňovú hladovku a požiadal prezidenta USA Joea Bidena, aby sa jeho prípadu prednostne venoval a zasadil sa o jeho prepustenie.

Ako v pondelok informovala agentúra AFP, americký podnikateľ iránskeho pôvodu Siamak Namazi v otvorenom liste Bidena vyzýva, aby "počas nasledujúcich siedmich dní venoval jednu minútu svojho času na premýšľanie o utrpení amerických rukojemníkov v Iráne."

Namazi v liste uviedol, že len prezident Spojených štátov "má moc priviezť nás domov, ak sa tak rozhodne."

Dosiahnuť Namaziho prepustenie sa pokúšal aj jeho otec, bývalý pracovník Detského fondu OSN (UNICEF). V Iráne bol však zadržaný. V októbri mu dovolili opustiť Irán zo zdravotných dôvodov.

Siamak Namazi začal svoju hladovku na výročie prepustenia piatich iných Američanov - v roku 2016, keď Irán a Spojené štáty realizovali dohodu o denuklearizácii, ktorú sprostredkoval vtedajší prezident USA Barack Obama.

Obamov nástupca Donald Trump od tejto dohody síce odstúpil, ale v rámci výmeny väzňov Irán prepustil ďalších dvoch Američanov.

Bidenova administratíva sa snažila obnoviť jadrovú dohodu a dala jasne najavo, že nemôže pokračovať bez prepustenia uväznených Američanov.

Joe Biden však priznal, že dohoda je po náročných rokovaniach fakticky mŕtva a že pozornosť Washingtonu sa sústreďuje na násilné potlačenie veľkých protestov v Iráne, ktoré vyvolala smrť ženy zatknutej mravnostnou políciou.

Iránska vláda vo všeobecnosti odmieta uznávať dvojaké občianstvo. V sobotu oznámila, že popravila britského občana Alirezu Akbariho, ktorý bol v Iráne obvinený zo špionáže pre Britániu.