Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Iráne vykonali prvú popravu v súvislosti s protivládnymi protestmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Popravený Iránec bol zatknutý 25. septembra a odsúdený 20. novembra za "vedenie vojny voči Bohu", obvinenie, za ktoré hrozí trest smrti.

Teherán 8. decembra (TASR) — V Iráne vo štvrtok popravili muža odsúdeného za zločin údajne spáchaný počas protivládnych protestov. Ide o prvý trest smrti vykonaný v tejto krajine v súvislosti s demonštráciami, ktoré podnietila smrť Kurdky Mahsy Amíníovej. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

O poprave odsúdeného muža informovala tlačová agentúra iránskej justície Mizan. Muž bol obvinený z blokovania ulice v Teheráne a úmyselného napadnutia príslušníka bezpečnostných síl mačetou. Verdikt vyniesol revolučný súd v Teheráne, ktorý zvyčajne pojednáva za zatvorenými dverami, za čo čelí kritike zo zahraničia.

Popravený Iránec bol zatknutý 25. septembra a odsúdený 20. novembra za "vedenie vojny voči Bohu", obvinenie, za ktoré hrozí trest smrti.

Agentúra AFP pripomína, že v súvislosti s demonštráciami už iránske súdy vyniesli 11 rozsudkov smrti. Päť osôb odsúdili na smrť za to, že počas pokračujúcej vlny protestov zabili člena provládnych milícií Basídž.

Iránom už takmer tri mesiace zmietajú protivládne protesty, ktoré bezpečnostné zložky tvrdo potláčajú. Demonštrácie vypukli po smrti Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela 16. septembra krátko po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy.