Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Iráne zadržali niekoľko osôb v súvislosti s travičskými útokmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Stovky iránskych školáčok za uplynulé tri mesiace pravdepodobne priotrávili škodlivé výpary v triedach. Mnoho z nich museli hospitalizovať.

Teherán 7. marca (TASR) - Iránske úrady zadržali prvé osoby v súvislosti s prípadmi záhadného priotrávenia dievčat na iránskych školách, ktoré v krajine zaznamenali v uplynulých mesiacoch, oznámil v utorok predstaviteľ iránskeho ministerstva vnútra. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Na základe opatrení spravodajských služieb bolo v piatich iránskych provinciách zatknutých niekoľko osôb, uviedol námestník iránskeho ministra vnútra Madžíd Mírahmadí. Dodal, že vyšetrovanie v tejto veci je plne v kompetencii príslušných úradov.

Stovky iránskych školáčok za uplynulé tri mesiace pravdepodobne priotrávili škodlivé výpary v triedach. Mnoho z nich museli hospitalizovať. Niektorí rodičia už pre obavy z takýchto útokov svoje deti odhlásili zo škôl. Oficiálne vysvetlenie týchto udalostí stále nie je k dispozícii.

Prvé prípady otravy iránskych žiačok sa objavili ešte koncom vlaňajšieho novembra a v decembri v meste Kóm, zhruba 125 kilometrov juhozápadne od iránskej metropoly Teherán.

Iránska vláda vyjadrila presvedčenie, že išlo o zámerné útoky skupín, ktoré nesúhlasia so vzdelávaním dievčat.

Za vyše 40 rokov od islamskej revolúcie v Iráne z roku 1979 nebolo doposiaľ nikdy spochybňované právo dievčat na vzdelávanie, uvádza AP. Iránsky režim, naopak, vyzýva aj radikálne hnutie Taliban v susednom Afganistane, aby umožnil ženám a dievčatám návrat do škôl.