Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Iráne zadržali vyše 100 osôb v súvislosti s travičskými útokmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie podozrení naďalej pokračuje, dodal rezort.

Teherán 12. marca (TASR) - Iránske úrady zadržali viac ako 100 ľudí v súvislosti s prípadmi záhadného priotrávenia dievčat na iránskych školách, ktoré v krajine zaznamenali v uplynulých mesiacoch. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry AFP.

"Viac ako 100 ľudí, zodpovedných za nedávne incidenty na školách, identifikovali, zadržali a začali vyšetrovať," uviedlo iránske ministerstvo vnútra vo vyhlásení, ktoré priniesla štátna tlačová agentúra IRNA.

Medzi zadržanými sú podľa rezortu "osoby s nepriateľskými motívmi a s cieľom vyvolať v ľuďoch a študentoch hrôzu a zatvoriť školy". Ministerstvo dodalo, že od polovice minulého týždňa sa počet incidentov na školách výrazne znížil a nie sú hlásené žiadne ďalšie prípady chorých študentiek.

Podľa najnovších oficiálnych údajov sa za uplynulé tri mesiace pravdepodobne priotrávilo škodlivými výparmi v triedach viac ako 5000 žiačok na približne 230 školách v 25 z celkovo 31 iránskych provincií. Mnohé z nich museli hospitalizovať. Niektorí rodičia už pre obavy z takýchto útokov svoje deti odhlásili zo škôl. Oficiálne vysvetlenie týchto udalostí stále nie je k dispozícii

Ministerstvo vo vyhlásení zverejnenom v sobotu večer poukázalo na možné prepojenie na exilovú iránsku opozičnú skupinu Ľudoví mudžahedíni (MEK), ktorú Teherán považuje za "teroristickú" organizáciu. Jej členov prichýlilo Albánsko.

Vyšetrovanie podozrení naďalej pokračuje, dodal rezort.