Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Iráne zadržiavajú dve sestry-novinárky

Ilustračná fotka Foto: TASR/AP

Iránske súdnictvo v posledných týždňoch urýchlilo procesy s novinármi a ďalšími osobami zatknutými v súvislosti s protestmi, ktoré úrady bagatelizujú a vo všeobecnosti označujú len za "nepokoje".

Teherán 6. februára (TASR) - Iránske úrady zadržali novinárku proreformného periodika, ktorej sestra - tiež novinárka - je vo väzbe po tom, ako informovala o pohrebe mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorej smrť vyvolala v Iráne protivládne protesty. Podľa agentúry AFP o tom v nedeľu napísali miestne médiá.

Len 22-ročná etnická Kurdka Amíniová zomrela v polovici septembra vo väzbe po tom, ako ju v Teheráne zatkla mravnostná polícia za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania žien.

O Amíníovej pohrebe písala článok Elahe Mohammadíová, ktorú zatkli 29. septembra po tom, ako v denníku Hammíhan vyšla jej správa o pohrebe mladej ženy. Novinárku následne obvinili z "propagandy proti systému a sprisahania proti národnej bezpečnosti", čo sú trestné činy, za ktoré v Iráne hrozí trest smrti.

Mohammadíovej sestru Elnáz - tiež reportérku novín Hammíhan - v nedeľu zadržali na prokuratúre v Teheráne, keď tam prišla podať "vysvetlenie", uviedol denník Šargh.

AFP pripomenula, že pohrebný sprievod v Amíníovej rodisku v provincii Kurdistán sa zmenil na jednu z prvých protestných akcií, po ktorej v Iráne nasledovali viac ako štyri mesiace nepokojov.

Podľa úradov boli počas protestov zabité stovky ľudí vrátane desiatok príslušníkov bezpečnostných zložiek. Zadržali tisíce Iráncov vrátane verejných činiteľov, novinárov či právnikov.

Iránske súdnictvo v posledných týždňoch urýchlilo procesy s novinármi a ďalšími osobami zatknutými v súvislosti s protestmi, ktoré úrady bagatelizujú a vo všeobecnosti označujú len za "nepokoje".

Podľa bilancie agentúry AFP založenej na oficiálnych oznámeniach iránske súdy v súvislosti s účasťou na protestoch vyniesli 18 rozsudkov smrti. Štyroch odsúdených už popravili, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie.