Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Iráne zatkli 19 ľudí za mávanie vlajkou hnutia Taliban

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa šéfa polície sa piati zo zadržaných ľudí podieľali na výrobe vlajky.

Teherán 4. augusta (TASR) - Iránska polícia v utorok oznámila, že zatkla 19 ľudí po tom, ako pri stretnutí v parku v metropole Teherán mávali vlajkou afganského militantného hnutia Taliban. Píše o tom agentúra AFP.

Incident sa odohral v piatok počas sviatku íd al-adhá, uviedol šéf polície pre iránsku agentúru ISNA. "Bohužiaľ, niektorí ľudia počas tohto zhromaždenia začali mávať vlajkou Talibanu," povedal šéf polície a dodal, že afganskí občania sa v Iráne na podobných udalostiach každoročne zúčastňujú.

Tieto zatknutia sa uskutočnili cez trojdňové prímerie medzi Talibanom a príslušníkmi afganských bezpečnostných síl, ktoré platilo od piatka do nedele, počas trvania moslimského sviatku obetovania íd al-adhá.

Podľa šéfa polície sa piati zo zadržaných ľudí podieľali na výrobe vlajky, zatiaľ čo ostatní boli "poväčšine nelegálni prisťahovalci, ktorí budú deportovaní".

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) uviedol, že v Iráne žije približne 3,5 milióna Afgancov, z toho milión tvoria utečenci.

Afganistan sužuje vysoká miera nezamestnanosti, slabé hospodárstvo a vratká bezpečnostná situácia, pričom každý z týchto faktorov poháňa migráciu do susedných krajín a zvyšku sveta.