Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Iráne zatkli desať údajných izraelských agentov

Demonštranti mávajú vlajkami počas pochodu za solidaritu s iránskymi ženami počas zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci 17. októbra 2022 v Luxemburgu. Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ budú hovoriť o ruskej agresii voči Ukrajine a o vzťahoch s Čínou. Očakáva sa tiež schválenie nových sankcií voči Iránu. Foto: TASR - AP

Nie je jasné, či tento prípad súvisí so zatknutím desiatich proizraelských agentov, o ktorých iránske médiá informovali v pondelok, uvádza The Jerusalem Post.

Teherán/Jeruzalem 24. októbra (TASR) - Iránske úrady zatkli na severozápade desať "agentov pracujúcich pre Izrael". Informoval o tom denník The Jerusalem Post s odvolaním sa na správy iránskych médií.

K zatknutiu údajných agentov došlo v iránskej provincii Západný Azerbajdžan, hraničiacej s Tureckom a Irakom. Podľa iránskej tlačovej agentúry Fars išlo o osoby, ktoré udržiavali priamu komunikáciu s niekoľkými dôstojníkmi izraelskej tajnej služby Mosad.

Podozriví sa údajne – v snahe získať informácie pre Izrael – dopúšťali únosov členov iránskych bezpečnostných síl, ktorých zároveň bili a vyhrážali sa im, alebo im podpaľovali autá a domy.

Úlohou zadržaných agentov bolo identifikovať príslušníkov iránskych tajných služieb, ktorí vyvíjali protiizraelskú činnosť. Neúspešne sa tiež pokúšali o ich zavraždenie. Za splnené úlohy dostávali agenti od Izraela finančné odmeny, uviedla iránska tlačová agentúra Tasním napojená na vplyvné revolučné gardy.

Voči desiatim podozrivým vzniesli v pondelok oficiálne obvinenia. V prípade štyroch z nich bolo v texte obžaloby uvedené aj špecifické obvinenie zo "šírenia skazenosti", ktoré iránske úrady často vznášajú voči odporcom islamského režimu alebo príslušníkom LGBTQ komunity.

Iránske médiá pred dvoma mesiacmi písali o tom, že agenti izraelského Mosadu na území Iránu uniesli a vypočúvali dvoch predstaviteľov revolučných gárd. Jeden z unesených sa údajne priznal k plánovaniu vraždy izraelského diplomata a ďalších atentátov v zahraničí, druhý k zapojeniu do dodávok zbraní do Sýrie, Iraku, Libanonu a Jemenu.

Nie je jasné, či tento prípad súvisí so zatknutím desiatich proizraelských agentov, o ktorých iránske médiá informovali v pondelok, uvádza The Jerusalem Post.