Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Iráne zvýšili ceny základných potravín, ľudia protestovali

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Inflácia v Iráne sa vyšplhala na takmer 40 percent, čo je najvyššia úroveň od roku 1994. Vysoká je i nezamestnanosť mladých ľudí.

Teherán 13. mája (TASR) - V provinciách na juhu Iránu bolo v noci na piatok zadržaných najmenej 22 ľudí, ktorí sa zúčastnili na protestoch proti náhlemu zvýšeniu cien dotovaných základných potravín. Podľa agentúry AP o tom v piatok informovali tamojšie štátne médiá.

AP vysvetlila, že Irán tento týždeň oznámil, že ceny jedlého oleja, kurčiat, vajec a mlieka sa zvýšia až o 300 percent, keďže ceny potravín na celom Blízkom východe prudko stúpajú v dôsledku výpadkov v globálnom dodávateľskom reťazci a ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá je veľkým exportérom potravín.

Štátna tlačová agentúra IRNA spresnila, že k zadržaniu ľudí došlo v mestách v provinciách Chúzestán a Kohgílúje-va Bújer-Ahmad na juhozápade a juhu krajiny.

Podľa správy IRNA bola v piatok situácia už vo všetkých oblastiach pokojná. Agentúra dokonca zverejnila fotografie prezidenta Ebráhíma Raísího, ako sa v teheránskych supermarketoch rozpráva s kupujúcimi o ich obavách v súvislosti s rastom cien.

NetBlocks.org – organizácia pre digitálne práva, monitorujúca blokovanie internetu v reálnom čase – uviedla, že pred protestami dostala z celej krajiny hlásenia o problémoch s internetovým pripojením. Predpokladá, že to mohla byť súčasť príprav vlády na možné nepokoje vyvolané zvyšovaním cien.

Polovica objemu jedlého oleja, ktorý sa v Iráne spotrebuje, je dovezená z Ukrajiny. Takmer polovicu spotreby pšenice Irán vykrýva jej dovozom z Ruska, pripomenula AP.

Agentúra AP dodala, že Iránsku islamskú republiku už dlho sužuje sucho a ďalšie ťažkosti jej spôsobujú západné sankcie uvalené v súvislosti s jadrovým programom.

Inflácia v Iráne sa vyšplhala na takmer 40 percent, čo je najvyššia úroveň od roku 1994. Vysoká je i nezamestnanosť mladých ľudí. Pod hranicou chudoby žije v Iráne približne 30 percent iránskych domácností, vyplýva zo zistení iránskeho štatistického úradu.

Obyvatelia Iránu majú v živej pamäti zvýšenie cien pohonných hmôt v novembri 2019, ktoré malo za následok rozsiahle protesty – najnásilnejšie od vzniku Islamskej republiky z roku 1979, približuje AP.