Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Irpini sa od odsunu ruských vojakov našlo už 290 tiel civilistov

Na snímke 35-ročná Anna Ševčenková reaguje vedľa svojho domu zničeného bombardovaním v ukrajinskom meste Irpiň 3. mája 2022. Foto: TASR/AP

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak zároveň v utorok informoval o objavení hrobu dvoch civilistov v obci Kalynivka neďaleko Kyjeva.

Kyjev 3. mája (TASR) - Už 290 tiel civilistov objavili v meste Irpiň neďaleko Kyjeva odvtedy, ako sa odtiaľ stiahli ruskí vojaci. Uviedol to v utorok na Facebooku starosta mesta Olexandr Markušyn, informuje spravodajská stanica CNN.

Markušyn uviedol, že úradom sa dosiaľ podarilo identifikovať 185 mŕtvych, väčšinou išlo o mužov. Príčinou ich úmrtí boli podľa jeho slov zranenia spôsobené šrapnelmi a strelnými zbraňami.

Podľa Markušyna zomrelo prinajmenšom päť z týchto ľudí v dôsledku vyhladovania a poranení mozgu. Piatich obyvateľov zase zastrelili na dvore pred výškovou budovou a v areáli detského rozvojového centra.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak zároveň v utorok informoval o objavení hrobu dvoch civilistov v obci Kalynivka neďaleko Kyjeva. Podoľak zverejnil zábery, podľa ktorých mali tieto osoby ruky zviazané za chrbtom, pričom jedna z nich bola zjavne žena, uvádza stanica Sky News.

"Vytrhané nechty. Zviazané ruky. Ďalší hrob s dvoma civilistami sa našiel v dedine Kalynivka v Kyjevskej oblasti," uviedol Podoľak. "Koľko takýchto zločinov sa práve deje na okupovaných územiach? Rusko si zvolilo cestu terorizovania civilného obyvateľstva, a preto musí byť uznané za štát podporujúci terorizmus," dodal.

Sky News pripomína, že telá civilistov s rukami zviazanými za chrbtom sa po odsune ruských vojakov našli na viacerých miestach v okolí Kyjeva.