Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V írskom Dubline sa konal pochod demonštrantov proti monarchii

Dublin, Írsko. Foto: TASR/AP

Demonštranti v Dubline namietali okrem iného aj proti spusteniu írskej vlajky na pol žrde v deň štátneho pohrebu Alžbety II., pripomína DPA.

Dublin 20. septembra (TASR) - V Dubline sa v pondelok uskutočnil menší pochod demonštrantov proti monarchii. Jeho účastníci hodili do rieky Liffey prechádzajúcej centrom írskej metropoly rakvu s nápisom "RIP British Empire" (Britské impérium odpočívaj v pokoji). Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na správy britských médií.

Protestný pochod v írskom hlavnom meste sa konal v rovnaký deň, ako v Londýne prebiehal štátny pohreb zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. Na pohrebe kráľovnej sa spolu s ďalšími svetovými lídrami zúčastnili aj írsky prezident Michael D. Higgins a premiér Micheál Martin.

Protest proti monarchii v tento deň v Dubline zorganizovala protiimperialistická skupina s názvom Anti Imperialist Action Ireland. Skupina tvrdí, že v prípade symbolického hádzania rakvy do rieky išlo o zopakovanie protestnej akcie niekdajšieho írskeho socialistického lídra Jamesa Connollyho z roku 1897, ktorá sa konala počas vtedajšej návštevy kráľovnej Viktórie. Demonštranti v Dubline namietali okrem iného aj proti spusteniu írskej vlajky na pol žrde v deň štátneho pohrebu Alžbety II., pripomína DPA.