Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

V Istanbule sa začalo rokovanie Ukrajiny a Ruska o vývoze obilia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Turecko, ktoré je členskou krajinou NATO, sa usiluje o prelomenie konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom, čo sa týka obnovenia exportu obilnín.

Istanbul 13. júla (TASR) - Delegácie z Ruska a Ukrajiny začali v stredu spoločne s diplomatmi OSN a tureckými predstaviteľmi v meste Istanbul rozhovory o obnove zablokovaných dodávok obilia cez Čierne more. TASR o tom informovala na základe správy AFP, ktorá sa odvolala na nemenovaného tureckého predstaviteľa.

Ide o prvé osobné stretnutie ruských a ukrajinských predstaviteľov od 29. marca.

Štvorstranné stretnutie s tureckými predstaviteľmi sa uskutočňuje v období, keď na celom svete v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu prudko stúpajú ceny potravín. Ukrajina patrí medzi najväčších vývozcov pšenice a ďalších obilnín na svete. Export z ukrajinských prístavov však blokujú ruské vojnové plavidlá a tiež míny, ktoré Kyjev rozmiestnil v Čiernom mori.

Turecko, ktoré je členskou krajinou NATO, sa usiluje o prelomenie konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom, čo sa týka obnovenia exportu obilnín. Ankara tvrdí, že v Čiernom mori má 20 obchodných lodí, ktoré by mohli byť urýchlene naložené obilím z Ukrajiny.