Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Istanbule skontrolovali loď s obilím z Ukrajiny, môže pokračovať

Koordinačné centrum zložené s predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Turecka a OSN prichádza skontrolovať nákladnú loď Razoni, ktorá kotví pri vstupe Bosporskej úžiny v Istanbule 3. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Podľa tureckých médií loď v koordinačnom centre v Istanbule, ktoré vzniklo na základe zmienenej dohody o obnovení exportu obilia z Ukrajiny, skontrolovalo približne 20 inšpektorov.

Istanbul 3. augusta (TASR) - Inšpektori z koordinačného centra v Istanbule skontrolovali v stredu náklad lode, ktorá ako vôbec prvá od začiatku ruskej invázie prepravuje obilniny z Ukrajiny. Predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Turecka a OSN zisťovali, či náklad lode korešponduje s dohodou zameranou na obnovenie vývozu ukrajinského obilia, ktorú koncom júla dosiahli Kyjev s Moskvou.

Agentúra Reuters krátko pred obedom bez ďalších podrobností uviedla, že kontrola bola skončená. Turecké ministerstvo obrany podľa agentúry AP následne oznámilo, že náklad bol v poriadku a loď sa už teraz pripravuje na vyplávanie z Turecka.

Nákladná loď Razoni s 26.527 tonami kukurice, sa plaví pod vlajkou Sierry Leone a smeruje do Libanonu. Z prístavu v ukrajinskej Odese vyplávala v pondelok ráno a v utorok večer, zhruba po 36 hodinách plavby dorazila k tureckému pobrežiu, bezpečne zakotvila pri vstupe do Bosporskej úžiny z Čierneho mora.

Podľa tureckých médií loď v koordinačnom centre v Istanbule, ktoré vzniklo na základe zmienenej dohody o obnovení exportu obilia z Ukrajiny, skontrolovalo približne 20 inšpektorov. K lodi ich priviezla turecká pobrežná stráž, informuje agentúra AP.

Cieľom takýchto kontrol je zabezpečiť, aby lode neprevážali zbrane, respektíve nevyvážali iné tovary, ako obilie či hnojivá a podobne, približuje AP. Očakáva sa, že v nadchádzajúcich dňoch vyplávajú z Ukrajiny ďalšie lode s obilím.

Podľa hovorcu OSN Stéphane Dujarrica momentálne čaká v ukrajinských prístavoch približne 27 naložených lodí, ktoré majú potrebné povolenia a sú pripravené vyplávať.

Odhaduje sa, že od začiatku ruskej invázie uviazlo na Ukrajine približne 20 miliónov ton obilia. Zmienená dohoda o odblokovaní vývozu z ukrajinských čiernomorských prístavov, ktorú sprostredkovali OSN a Turecko, vyzýva na vytvorenie tzv. bezpečných koridorov v zamínovaných vodách okolo ukrajinských prístavov.

Blokovanie vývozu ukrajinského obilia prispelo k prudkému nárastu cien potravín na celom svete a podnietilo obavy z hroziaceho hladu a politickej nestability v rozvojových krajinách.

Podľa Davida Labordeho, experta z Medzinárodného inštitútu pre výskum potravinovej politiky vo Washingtone, je väčšina z obilia, ktoré na Ukrajine uviazlo, určená na kŕmenie dobytka. Pšenica pritom podľa jeho slov predstavuje z celkového objemu uviaznutých obilnín, len šesť miliónov ton, pričom len polovica z nej je určená pre ľudskú spotrebu. Laborde tiež uviedol, že kukurica, ktorú preváža loď Razoni, je určená na výkrm kurčiat.