Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

V Izraeli je vnútorne vysídlených asi pol milióna ľudí

Izraelskí hasiči likvidujú požiar na mieste zasiahnutom raketou vypálenou z pásma Gazy v meste Sderot na juhu Izraela v nedeľu 15. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Mnohí Izraelčania z okolia pásma Gazy podľa hovorcu IDF odišli z vlastnej iniciatívy ešte pred vydaním vládneho nariadenia o evakuácii.

Tel Aviv 17. októbra (TASR) - Približne pol milióna Izraelčanov bolo evakuovaných alebo opustilo svoje domovy počas desiatich dní od útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas. Oznámila to v utorok izraelská armáda, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"V súčasnosti je vnútorne vysídlených asi pol milióna Izraelčanov," uviedol hovorca armády (IDF) Jonathan Conricus. Podľa jeho slov boli evakuované všetky komunity pozdĺž pásma Gazy a ďalších takmer 30 v hraničnom pásme s Libanonom.

K evakuácii prišlo po prekvapivom útoku bojovníkov Hamasu, ktorí 7. októbra prenikli na územie Izraelu a zabili vyše 1400 ľudí zväčša civilistov.

Išlo o najhorší útok na Izrael v jeho 75-ročnej histórii. Izrael reagoval sériou odvetných raketových útokov na pásmo Gazy, pri ktorých zahynulo vyše 2750 ľudí. Na tomto husto obývanom palestínskom území muselo svoje domovy opustiť viac než milión ľudí a presunúť sa na juh, keďže Izrael sa na severe chystá spustiť pozemný útok proti Hamasu.

"V Izraeli môžeme hovoriť o značnej humanitárnej situácii," uviedol Conricus. Zároveň uznal, že situácia v Gaze je horšia. "Nemenil by som ani na sekundu," zhodnotil.

Mnohí Izraelčania z okolia pásma Gazy podľa hovorcu IDF odišli z vlastnej iniciatívy ešte pred vydaním vládneho nariadenia o evakuácii. "Nechceme civilistov pri bojovej zóne... civilistov chceme ochrániť, predovšetkým našich, pred hroznými následkami vojny," uviedol Conricus.

Pre zosilnené útoky šiitského militantného hnutia Hizballáh vydala armáda v pondelok nariadenie evakuovať aj obyvateľov z územia dva kilometrov od hraníc Libanonu. Mnohí pritom z tejto oblasti odišli pre opakujúce sa cezhraničné prestrelky, ktoré si už vyžiadali životy na oboch stranách libanonsko-izraelskej hranice, ktorú stráži OSN.