Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

V Izraeli oznámili zadržanie muža podozrivého z útokov v Jeruzaleme

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Útoky v oblasti Jeruzalema podozrivý muž spáchal 23. novembra. Nastražené bomby vybuchli v rýchlom slede na dvoch autobusových zastávkach.

Tel Aviv 27. decembra (TASR) - Izraelské bezpečnostné zložky držia vo vyšetrovacej väzbe 26-ročného izraelského Araba podozrivého zo spáchania bombových útokov, ku ktorým došlo v novembri v Jeruzaleme. O život pri nich prišli dve osoby. Zadržaný muž je podozrivý aj z podpory teroristickej skupiny Islamský štát (IS), informuje TASR.

Ako v utorok uviedla agentúra AFP, izraelská tajná služba Šin bet a izraelská polícia v spoločnom vyhlásení spresnili, že podozrivého muža, vzdelaním strojného inžiniera, zadržali ešte 29. novembra.

Z jeho výsluchu vyplynulo, že konal sám a útok pripravoval dlhší čas. Výbušné zariadenia zostrojil v lokalite v Predjordánsku, kde ich aj otestoval a skryl tam aj ďalšie podobné zariadenia. Pri policajnej prehliadke sa v byte zadržaného našla puška i výbušné zariadenie pripravené na použitie. Podľa vyšetrovateľov plánoval aj ďalšie útoky.

Útoky v oblasti Jeruzalema podozrivý muž spáchal 23. novembra. Nastražené bomby vybuchli v rýchlom slede na dvoch autobusových zastávkach. O život prišli dvaja ľudia – tínedžer a muž vo veku 50 rokov. Ďalšie osoby utrpeli zranenia.

Šlo o prvé bombové útoky v Jeruzaleme od roku 2016. Odohrali sa v čase nárastu násilností v Izraeli a na palestínskych územiach.

Súd podozrivému mužovi v utorok predĺžil vyšetrovaciu väzbu a očakáva sa, že v najbližších dňoch bude voči nemu vznesené obvinenie.