Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Izraeli prebehli prvé protesty proti novej Netanjahuovej vláde

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a izraelský prezident Jicchak Herzog (vpravo) pózujú po zložení prísahy novej pravicovo-náboženskej izralskej vlády v Jeruzaleme vo štvrtok 29. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Nová Netanjahuova vláda získala vo štvrtok dôveru parlamentu a následne zložila prísahu. Pozorovatelia ju označujú za najpravicovejšiu a nábožensky najkonzervatívnejšiu v dejinách Izraela.

Jeruzalem 30. decembra (TASR) – Po zložení prísahy novej pravicovo-náboženskej vlády v Izraeli sa už v krajine konali prvé protesty. Ešte vo štvrtok večer blokovali desiatky demonštrantov rýchlostnú cestu v Tel Avive. Žiadali zachovanie práv komunity LGBTQ v Izraeli vzhľadom na obavy, že po vyhláseniach niektorých členov koalície budú obmedzené. Informovala o tom v piatok agentúra DPA, od ktorej TASR správu prevzala.

Predsedníčka združenia za rovnosť osôb LGBTQ v Izraeli Hila Peerová podľa spravodajského servera Times of Israel na proteste zdôraznila, že sa nechcú stať "občanmi druhej kategórie".

Premiér Benjamin Netanjahu z konzervatívnej strany Likud povedal, že táto komunita sa nemá čoho obávať. Amira Ochanu z jeho strany zvolili vo štvrtok za vôbec prvého predsedu izraelského parlamentu, ktorý sa otvorene hlási k homosexualite.

Ochana v príhovore zdôraznil, že ani "alternatívne" rodiny nebudú nijako poškodené. Izraelské médiá však informovali, že dvaja prísne religiózni poslanci pri jeho vystúpení demonštratívne sklonili hlavy.

Izraelská veľvyslankyňa v Paríži Ja'el Germanová vo štvrtok na protest proti novej vláde odstúpila z funkcie. V liste premiérovi napísala, že nemôže podporiť radikálne reformné zámery jeho koalície. Varovala zároveň pred "hrozbou pre demokratický charakter Izraela a jeho hodnoty".

Nová Netanjahuova vláda získala vo štvrtok dôveru parlamentu a následne zložila prísahu. Pozorovatelia ju označujú za najpravicovejšiu a nábožensky najkonzervatívnejšiu v dejinách Izraela. V koalícii sú po prvý raz zastúpení aj krajne pravicoví politici.