Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V Izraeli pristálo prvé komerčné lietadlo Spojených arabských emirátov

Na archívnej snímke z 31. augusta 2020 muž stojí pred dverami lietadla izraelskej leteckej spoločnosti El Al ppo pristátí na letisku v Abú Zabí. Prvý komerčný let do Izraela, ktorý vypravil dopravca zo Spojených Arabských Emirátov (SAE), pristál v pondelok 19. októbra 2020 na letisku neďaleko Tel Avivu. Let číslo 9607 leteckého dopravcu Etihad Airways pristál krátko po 7.00 h miestneho času na telavivskom medzinárodnom letisku Bena Guriona. Boeing 787 Dreamliner vzlietol v pondelok z metropoly SAE Abú Zabí s členmi izraelskej delegácie zloženej z predstaviteľov cestovného ruchu a turizmu. Už v auguste sa uskutočnil prvý priamy komerčný let na trase Tel Aviv-Abú Zabí, ktorý vypravil izraelský letecký dopravca El Al. Na palube sa vtedy nachádzali vysokopostavení členovia izraelskej a americkej delegácie. Foto: TASR/AP

Izrael a SAE sa predtým dohodli na normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami, čo spečatili v polovici septembra podpisom príslušnej dohody vo Washingtone.

Tel Aviv 19. októbra (TASR) - Prvý komerčný let do Izraela, ktorý vypravil dopravca zo Spojených Arabských Emirátov (SAE), pristál v pondelok na letisku neďaleko Tel Avivu. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej ide o ďalší krok v procese normalizácie vzťahov medzi oboma krajinami.

Let číslo 9607 leteckého dopravcu Etihad Airways pristál krátko po 7.00 h miestneho času na telavivskom medzinárodnom letisku Bena Guriona. Boeing 787 Dreamliner vzlietol v pondelok z metropoly SAE Abú Zabí s členmi izraelskej delegácie zloženej z predstaviteľov cestovného ruchu a turizmu.

Etihad plánuje do Izraela v blízkej budúcnosti vypravovať aj pravidelné lety a za týmto účelom spúšťa aj webovú stránku v hebrejčine. Tieto aerolínie už tento rok vyslali do Tel Avivu neoznačené nákladné lietadlo naložené pomocou pre Palestínčanov zameranou na boj proti koronavírusu.

Už v auguste sa uskutočnil prvý priamy komerčný let na trase Tel Aviv-Abú Zabí, ktorý vypravil izraelský letecký dopravca El Al. Na palube sa vtedy nachádzali vysokopostavení členovia izraelskej a americkej delegácie.

Izrael a SAE sa predtým dohodli na normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami, čo spečatili v polovici septembra podpisom príslušnej dohody vo Washingtone. Rovnakú dohodu s Izraelom v ten istý deň (15. septembra) podpísal aj Bahrajn.

SAE a Bahrajn sú v poradí treťou a štvrtou arabskou krajinou, ktoré sa rozhodli nadviazať oficiálne vzťahy s Izraelom. Egypt podpísal s Izraelom mierovú dohodu v roku 1979 a v roku 1994 ho nasledovalo Jordánsko.