Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Izraeli sa konali zhromaždenia proti násilnostiam

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemocnice v Izraeli, ktoré sú jedným z tých miest, kde židia a Arabi spolupracujú, sa tiež pripojili k výzvam na skoncovanie s násilnosťami v národnostne zmiešaných mestách.

Jeruzalem 14. mája (TASR) – Vo viacerých etnicky zmiešaných mestách Izraela v noci na piatok pokračovali násilnosti medzi ich arabskými a židovskými obyvateľmi. Izraelská polícia informovala, že len v stredoizraelskom meste Lod zadržala v noci na piatok 43 ľudí.

Lod bolo prvým etnicky zmiešaným mestom, kde tento týždeň vypukli pouličné nepokoje. Vzhľadom na to, že polícii sa tamojšia situácia vymkla spod kontroly, vláda tam vyhlásila výnimočný stav a minister obrany Benny Ganc ho v noci na piatok predĺžil o ďalších 48 hodín.

Izraelské médiá uviedli, že okrem Lodu, kde bola od vypuknutia nepokojov vypálená v noci na piatok už piata synagóga, došlo k násilnostiam aj v Jaffe, Ramle, Tel Avive a ďalších mestách.

Denník The Times of Israel napísal, že veľká časť Izraelčanov je šokovaná bezprecedentnými násilnosťami medzi židmi a Arabmi z posledných dní. Vo štvrtok preto zorganizovali zhromaždenia, na ktorých naliehavo žiadali vrátiť sa k pokojnému a mierovému spolužitiu v etnicky zmiešaných mestách.

Jedným z organizátorov týchto zhromaždení bola nezisková organizácia Ruka v ruke (Jad B'Jad), ktorá prevádzkuje niekoľko židovsko-arabských škôl, vrátane jednej v hlavnom meste.

Nadácia Tag Meir (Spolu proti rasizmu), ktorá bojuje proti etnickej nenávisti, rozdala na rôznych miestach po celej krajine tisíce kvetov.

„Vyšli sme do ulíc, aby sme sa navzájom podporili, aby sme pamätali na to, že sme bratia, a uistili sa, že tu budeme žiť bratsky a s rešpektom," uvádza sa na webovej stránke organizácie.

Kvety boli rozdané ako požehnanie na židovský sviatok šavuot - sviatok týždňov, ktorý sa začne v nedeľu večer, a na moslimský sviatok íd al-fitr, ktorým sa končí pôstny mesiac ramadán a slávil sa v stredu a vo štvrtok.

Členovia zastupiteľstiev z miest Akko, Lod, Haifa, Tel Aviv, Jaffa, Ramla a ďalších zmiešaných židovsko-arabských miest vo štvrtok vydali spoločnú výzvu na upokojenie situácie v duchu Abrahámových iniciatív, ktoré sa usilujú o rovnosť medzi oboma národmi - Arabmi a Izraelčanmi.

Nemocnice v Izraeli, ktoré sú jedným z tých miest, kde židia a Arabi spolupracujú, sa tiež pripojili k výzvam na skoncovanie s násilnosťami v národnostne zmiešaných mestách.