Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Izraeli stúpa počet detí hospitalizovaných s postcovidovým syndrómom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od vypuknutia pandémie covidu v Izraeli podľahlo 7912 ľudí.

Jeruzalem 11. októbra (TASR) – Izrael hlási výrazný nárast počtu detí hospitalizovaných pediatrickým zápalovým multisystémovým syndrómom (PIMS). Ide o zriedkavý stav, ktorý sa u niektorých detí vyvíja po nakazení koronavírusom SARS-CoV-2.

Ako informovala izraelská televízia Kešet 12, od začiatku októbra prijali do nemocníc v Izraeli 35 detí s PIMS vrátane šesťročného chlapca a šesťmesačného dojčaťa.

Správa o zvýšenom počte prípadov PIMS prišla deň po tom, čo na komplikácie NíM spôsobené zomrel 16-ročný chlapec, obyvateľ stredoizraelského mesta Džaldžulja menom Aadan Džamál Fajjúmí. Je považovaný za prvý zaznamenaný prípad úmrtia na PIMS v Izraeli od identifikácie tohto syndrómu.

Riaditeľ detskej nemocnice v meste Šeba pre Kešet 12 vysvetlil, že tento syndróm sa naďalej považuje za ojedinelý: prejavuje sa v jednom prípade na každých 10.000 detí infikovaných chorobou COVID-19. Medzi symptómy PIMS patria podľa jeho slov pretrvávajúca horúčka, zápal v tele a celková slabosť organizmu spojená s bolesťami žalúdka a hlavy. Choroba sa prejavuje 2-4 týždne po vyliečení z covidu a najčastejšie u detí vo veku 6-16 rokov, spresnil lekár.

PIMS súvisí s nadmernou aktiváciou imunitného systému tela voči koronavírusu, čo spôsobuje, že telo útočí samo na seba. Riaditeľ pediatrickej kliniky dodal, že existuje liečba, ktorá pomáha imunitnému systému dostať sa do normálu. Zároveň zdôraznil, že s ňou treba začať čo najskôr, pretože v extrémnych prípadoch tento stav môže viesť k poškodeniu viacerých orgánov v tele.

Doteraz bolo v Izraeli najmenej 120 prípadov PIMS, informoval Kešet 12 s tým, že tento počet môže byť aj vyšší.

Podľa údajov izraelského ministerstva zdravotníctva z nedele v Izraeli registrujú 1029 nových diagnostikovaných prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najnižšia hodnota od júla.

Ministerstvo však súčasne poznamenalo, že počet testovaných býva cez víkendy nižší. Miera pozitivity testov prvýkrát od júla klesla pod dve percentá. Podľa štatistík je 448 pacientov s vírusom SARS-CoV-2 vo vážnom stave, z toho 336 je neočkovaných. Od vypuknutia pandémie covidu v Izraeli podľahlo 7912 ľudí.