Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Jaffe došlo už druhý deň po sebe k zrážkam demonštrantov s políciou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Davové nepokoje súvisia s nedeľňajším útokom na šéfa miestnej tamojšej židovskej školy, ktorý si v Jaffe prezeral nehnuteľnosti.

Jeruzalem 20. apríla (TASR) - Izraelská polícia sa v pondelok už druhý večer po sebe dostala do zrážok s protestujúcimi v starobylom prístavnom meste Jaffa, ktoré leží na južnom okraji izraelskej metropoly Tel Aviv. Stalo sa tak po víkendovom útoku dvoch Arabov na rabína, informovala v utorok agentúra AP.

Demonštranti vrátane Arabov a Židov tvrdia, že židovské nacionalistické náboženské skupiny skupujú v tradične arabskej Jaffe nehnuteľnosti. Tá sa v posledných rokoch zmenila na štvrť pre bohatých a došlo tam k nárastu cien za luxusné nehnuteľnosti.

Na videozázname tlačovej agentúry Associated Press je vidieť, ako sa demonštranti a policajti v civile navzájom strkajú a policajti zjavne odvádzajú v aute mladého arabského chlapca.

Polícia uviedla, že "mladého muža" nakrátko zadržala pre odpálenie zábavnej pyrotechniky a potom ho "vzhľadom na jeho vek" prepustila bez uvedenia ďalších podrobností.

Davové nepokoje súvisia s nedeľňajším útokom na šéfa miestnej tamojšej židovskej školy (ješivy), ktorý si v Jaffe prezeral nehnuteľnosti. Podľa miestnych médií rabína napadli dvaja Arabi. Polícia oboch mužov zatkla a pravicoví politici útok odsúdili ako zločin z nenávisti.

Tú noc sa v Jaffe konali protesty oboch znepriatelených skupín. Polícia vytvorila bariéru medzi Židmi, ktorí útok odsudzovali, a arabskými obyvateľmi demonštrujúcimi proti polícii. Niektorí demonštranti neskôr hádzali na príslušníkov polície kamene a zábavnú pyrotechniku.