Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Japonsku otvoria výstavu sôch z piesku na tému Slovenska a Česka

Japonský cisár Akihito (vpravo) a japonská cisárovná Mičiko, archívna snímka Foto: TASR/AP Photo

Výstava v Múzeu piesku neďaleko pieskových dún na ostrove Honšu sa koná pri príležitosti 100. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Japonskom a Československom.

Tottori 10. júla (TASR) - Výstavu sôch z piesku, znázorňujúcich rôzne výjavy z Česka a Slovenska, otvoria v sobotu v múzeu v meste Tottori na západe Japonska. Otvorenie bolo z dôvodu pandémie koronavírusu odložené o tri mesiace, informovala v piatok japonská tlačová agentúra Kjódó.

Výstava v Múzeu piesku neďaleko pieskových dún pri Tottori (na ostrove Honšu) sa koná pri príležitosti 100. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Japonskom a Československom, ktoré sa medzitým v roku 1993 rozdelilo na Českú republiku a Slovensko. Výstava má podľa plánu trvať do 3. januára.

Sedemnásť umelcov z Talianska, Spojených štátov a ôsmich ďalších krajín vytvorilo celkovo 19 sôch, ktorých zhotovenie trvalo približne mesiac, napísala agentúra Kjódó. Umelci použili okolo 3000 ton piesku, čo je vôbec najväčšie množstvo, aké toto múzeum na nejakej výstave spotrebovalo.

Medzi dielami z piesku je napríklad Pražský hrad a panoráma mesta, ale tiež niektoré sochy vysoké až päť metrov, ktoré zachytávajú dejiny demokratizácie oboch krajín.

Výstava sa mala pôvodne začať v apríli, ale pre pandémiu ju odložili. Múzeum obmedzí počet návštevníkov, čo je jedno z mnohých opatrení proti koronavírusu.

Múzeum otvorili v roku 2012, ale výstavy sôch z piesku sa v Tottori konali už od roku 2006 pod názvom "Cesta okolo sveta z piesku".