Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Jeruzaleme pokračovali protesty proti premiérovi Netanjahuovi

Na archvínej snímke izraelský remiér Benjamin etanjahu s ochranným rúškom na súde v Jeruzaleme 24. mája 2020. Foto: TASR/AP

Protestujúci v sobotu niesli transparenty s nápismi minister zločinu a Netanjahua nazývali odtrhnutým od reality.

Jeruzalem 9. augusta (TASR) - Tisíce demonštrantov sa v sobotu večer zhromaždili v Jeruzaleme pred rezidenciou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby požadovali jeho odstúpenie, píše agentúra AP.

Protesty proti Netanjahuovi trvajú už niekoľko týždňov, pričom podľa AP naberajú na sile aj napriek Netanjahuovým snahám ich zľahčovať. Izraelský premiér čelí v troch rôznych korupčných kauzách obžalobe z podvodu, porušenia dôvery a úplatkárstva. Demonštranti sú zároveň nespokojní s tým, ako zvláda krízu spôsobenú novým koronavírusom.

Protestujúci v sobotu niesli transparenty s nápismi "minister zločinu" a Netanjahua nazývali "odtrhnutým od reality".

Na demonštrujúci dav dohliadali policajné zložky, nevyskytli sa však žiadne hlásenia o násilnostiach.

Mnohí Izraelčania sa domnievajú, že po tom, čo sa krajine na jar podarilo zabrániť rýchlemu šíreniu koronavírusu, vláda opätovne otvorila ekonomiku príliš rýchlo, čo podľa nich viedlo k nárastu nových prípadov vírusu. V krajine v ostatných dňoch zaznamenali rekordné prírastky, zatiaľ čo miera nezamestnanosti sa vyšplhala nad 20 percent.

Netanjahu demonštrantov nazval "ľavičiarmi" a "anarchistami”, ktorí podnecujú násilie voči nemu. Premiér takisto obviňuje miestne médiá z toho, že protesty naberajú na sile, pretože im venujú veľkú pozornosť.

O verejné pobúrenie sa postaral aj Netanjahuov syn Yair, ktorý tento týždeň nazval demonštrantov "mimozemšťanmi". Mnohí z nich sa z tohto dôvodu v sobotu prezliekli za návštevníkov z vesmíru.