Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Jeruzaleme posvätili olej, ktorým bude pomazaný Karol III.

Na archívnej snímke z 9. novembra 2022 britský kráľ Karol III. Foto: TASR/AP

Kráľ počas korunovačného obradu vo Westminsterskom opátstve dostane aj kráľovské jablko, korunovačný prsteň a žezlo.

Londýn 4. marca (TASR) - Krizmový olej, ktorý bude použitý na pomazanie britského kráľa Karola III. počas jeho korunovácie 6. mája, bol posvätený v izraelskom Jeruzaleme.

Ceremónia sa konala v piatok v tamojšom Chráme Božieho hrobu. Olej posvätili jeruzalemský patriarcha Teofil III. a anglikánsky arcibiskup v Jeruzaleme Hussám Naum.

Svätý olej bol vyrobený z olív nazbieraných v dvoch hájoch na Olivovej hore, v Kláštore Márie Magdalény a v Kláštore Nanebovstúpenia, informuje tlačová agentúra DPA.

Olivy sa lisovali neďaleko Betlehema a samotný olej bol parfumovaný sezamom, ružou, jazmínom, škoricou, neroli, benzoínom, jantárom a pomarančovým kvetom.

Jeho zloženie vychádza z oleja, ktorý bol použitý aj pri korunovácii Karolovej matky, kráľovnej Alžbety II., a ktorého receptúra sa používa už stovky rokov.

Kráľ počas obradu vo Westminsterskom opátstve dostane aj kráľovské jablko, korunovačný prsteň a žezlo. Korunovaný bude majestátnou korunou svätého Eduarda a bude tiež požehnaný.

Kráľovná manželka Kamila bude korunovaná modifikovanou korunou kráľovnej Márie a bude tiež pomazaná svätým olejom.

Karol III. má silné väzby na Svätú zem, pretože jeho stará mama - princezná Alice -, ktorá počas druhej svetovej vojny ukrývala v Grécku židovskú rodinu, je pochovaná v ruskom pravoslávnom Chráme svätej Márie Magdalény v Jeruzaleme.

Monarcha naposledy navštívil jej hrob v roku 2020 počas návštevy židovského štátu a okupovaných palestínskych území.

Buckinghamský palác vo februári zverejnil oficiálne logo korunovácie kráľa Karola III. Bude sa používať počas verejných osláv, na sociálnych sieťach a suveníroch.

Tvorí ho ruža, bodliak, narcis a trojlístok ako symboly jednotlivých časti Spojeného kráľovstva v korune sv. Eduarda. Logo vytvoril dizajnér Jony Ive.