Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Jeruzaleme sa začali tradičné veľkonočné procesie

Na archívnej snímke podzemie Chrámu Božieho hrobu. Foto: TASR/AP

Veľký piatok sa v tomto roku zhoduje aj so začiatkom židovskej Veľkej noci - sviatkom Pesach.

Jeruzalem 19. apríli (TASR) - Ulice jeruzalemského Starého mesta sú v piatok preplnené tisíckami pútnikov a veriacich, ktorí sa tam zhromaždili pri príležitosti tradičných veľkonočných procesií počas osláv Veľkého piatka. Informovala o tom agentúra DPA.

Program veľkonočného Veľkého piatka sa v Jeruzaleme začal rannou slávnosťou v preplnenej Bazilike Božieho hrobu. Chrám stojí na mieste, kde bol Ježiš podľa tradície ukrižovaný a pochovaný, a vstal tu i z mŕtvych.

Rímskokatolíci i evanjelici sa v priebehu piatka v jeruzalemskom Starom meste zúčastnili na procesii v Ježišových šľapajach. Mnísi v hnedých a čiernych odevoch kráčali po krížovej ceste, zatiaľ čo veriaci niesli drevené kríže a spievali tradičné piesne. Podľa tradície po ulici Via Dolorosa niesol Ježiš svoj kríž smerom k ukrižovaniu.

Pokloniť sa svätým miestam prišli v období veľkonočného týždňa do Jeruzalema pútnici a turisti z celého sveta. Kresťania veria, že Ježiš bol na Veľký piatok ukrižovaný a vo Veľkonočnú nedeľu vstal z mŕtvych.

Veľký piatok sa v tomto roku zhoduje aj so začiatkom židovskej Veľkej noci - sviatkom Pesach. Ide o Pamiatku oslobodenia Izraelitov z egyptského otroctva. V Jeruzaleme sa preto v piatok očakáva aj veľká prítomnosť židovských veriacich.

Pravoslávni kresťania, ktorí sa riadia podľa staršieho, juliánskeho kalendára, budú tento rok svätiť veľkonočné sviatky koncom apríla.

Izrael v piatok informoval, že z kresťania z pásma Gazy budú môcť počas veľkonočných sviatkov navštíviť Jeruzalem a Predjordánsko. Rozhodnutie vydali na základe odporúčania bezpečnostných predstaviteľov, povedal hovorca izraelskej vlády.

Agentúra DPA napísala, že kresťanská komunita v pásme Gazy informáciu o cestovnom povolení pre tamojších kresťanov v piatok nepotvrdila.

Hovorca kresťanskej komunity v pásme Gazy vo štvrtok pre DPA povedal, že dostali 200 povolení. Vzťahujú sa na osoby staršie ako 50 rokov s tým, že vycestovať môžu do Jordánska, nie však do Jeruzalema alebo Predjordánska.