Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pre údajný komplot proti kráľovi v Jordánsku zatkli 14 ľudí

Na archívnej snímke z 27. mája 2004 jordánsky korunný princ Hamza a jeho matka jordánska kráľovná Núr počas jeho svadobného ceremoniálu v Ammáne. Bývalý jordánsky korunný princ Hamza je v domácom väzení pre podozrenie z konania proti bezpečnostným záujmom jordánskeho kráľovstva. Jordánske úrady zatkli aj bývalého kráľovho poradcu a niekoľko ďalších osôb, informovala tlačová agentúra Petra. Americký denník The Washington Post uviedol, že sa tak stalo v súvislosti s odhalením sprisahania s cieľom zvrhnúť kráľa Abdalláha II. Foto: TASR/AP

Kráľovi Abdalláhovi II. medzičasom vyslovili podporu saudskoarabský kráľovský dvor, ako aj predstavitelia Egypta, Libanonu, Bahrajnu a Rada pre spoluprácu v Perzskom zálive.

Ammán 4. apríla (TASR) - Jordánsky princ Hamza, ktorý je nevlastným bratom kráľa Abdalláha II., a ďalšie osoby "plánovali podkopať bezpečnosť" Jordánskeho kráľovstva, uviedol v nedeľu podpredseda vlády Ajmán Safadí.

Spresnil, že na základe podozrenia z ohrozenia bezpečnosti štátu bolo zatknutých 14 ľudí. Agentúra AFP, ktorá o tom informovala, poznamenala, že pred tým boli správy o 12 zadržaných.

Princ Hamza vo videu zaslanom v sobotu spravodajskej stanici BBC deklaroval, že je momentálne v domácom väzení. Náčelník generálneho štábu jordánskej armády však poprel, že by bol princ zadržiavaný. Uviedol len, že princa požiadal, aby "prestal s činnosťou, ktorá by mohla narušiť stabilitu a bezpečnosť Jordánska".

Agentúra Reuters uviedla, že vdova po zosnulom jordánskom kráľovi Husajnovi, kráľovná Núr, sa v nedeľu zastala svojho syna Hamzu a odmietla obvinenia úradov, že sa dopustil konania ohrozujúceho bezpečnosť a stabilitu v kráľovstve.

"Modlím sa, aby pravda a spravodlivosť zvíťazili nad ohováraním všetkých nevinných obetí," napísala Núr na sociálnej sieti Twitter.

Princ Hamza je najstarším synom zosnulého kráľa Husajna a kráľovnej Núr. Podľa želania svojho otca, ktorý zomrel v roku 1999, bol vymenovaný za korunného princa, keď sa kráľom stal Abdalláh. V roku 2004 ho však Abdalláh zbavil tohto titulu, ktorý udelil svojmu najstaršiemu synovi Husajnovi, čím si upevnil svoju moc.

Princ Hamza, ktorý sa takto dostal na vedľajšiu koľaj, podľa Reuters rozhneval vedenie krajiny, keď začal nadväzovať vzťahy s nespokojnými vodcami vo vplyvných kmeňoch.

Vo videozázname, ktorý princov právnik poskytol BBC, Hamza obvinil vedenie krajiny, že je skorumpované a uprednostňuje svoje záujmy pred záujmami a potrebami obyvateľov krajiny.

V rámci vyšetrovania podozrení z ohrozenia bezpečnosti štátu boli zadržaní bývalý minister, nemenovaný člen kráľovskej rodiny a ďalší vládni úradníci.

Samotný princ Hamza tvrdí, že je v podstate v domácom väzení po tom, ako ho navštívil náčelník generálneho štábu jordánskej armády a zakázal mu opustiť palác v Ammáne.

Jordánsko je považované za jednu z najstabilnejších krajín na Blízkom východe. Tieto palácové intrigy túto povesť pošramotili, dodal Reuters.

Kráľovi Abdalláhovi II. medzičasom vyslovili podporu saudskoarabský kráľovský dvor, ako aj predstavitelia Egypta, Libanonu, Bahrajnu a Rada pre spoluprácu v Perzskom zálive. V nedeľu sa k nim pridal aj marocký kráľ Muhammad VI.

Na najnovší vývoj v Jordánsku reagovalo aj americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré kráľa Abdalláha II. uistilo o svojej podpore a označilo ho za kľúčového partnera Spojených štátov v regióne.

Podľa predstaviteľov oboznámených so situáciou okolo odbojného princa Hamzu sa sústredilo niekoľko vplyvných osobností jordánskej opozície.

Reuters dodal, že princ Hamza bol od detstva svojou matkou vedený k tomu, že sa stane kráľom. Osvojil si verejné vystupovanie i vyjadrovanie, akým sa vyznačoval jeho zosnulý otec, čím si súčasne získal časť Jordáncov, ktorým sa cnie za dlhými desaťročiami vládnutia kráľa Husajna.

Spravodajské portály poznamenali, že správa o princovi Hamzovi a zadržaní ďalších predstaviteľov kráľovského dvora sa objavila len niekoľko dní po oslavách stého výročia existencie jordánskeho kráľovstva.