Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V juhoamerickom štáte Surinam sa konajú parlamentné voľby

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Na voľbách sa môže zúčastniť vyše 380.000 oprávnených voličov spomedzi 600.000 obyvateľov krajiny.

Paramaribo 25. mája (TASR) - V juhoamerickom prímorskom štáte Surinam sa konajú v pondelok parlamentné voľby. Prezident Dési Bouterse, usvedčený z vrážd 15 politických väzňov, sa snaží o udržanie moci, hoci podľa prieskumu verejnej mienky od spoločnosti IDOS jeho Národná demokratická strana (NDP) príde o väčšinu parlamentných kresiel, informovala agentúra AFP.

Úrady v krajine čiastočne zrušili opatrenia, ktoré zaviedli v rámci boja proti šíreniu nového druhu koronavírusového ochorenia. Voliči od seba museli udržiavať poldruhametrovú vzdialenosť.

Na voľbách sa môže zúčastniť vyše 380.000 oprávnených voličov spomedzi 600.000 obyvateľov krajiny, aby zvolili 51 členov parlamentu, ktorí potom zvolia prezidenta.

Volebné miestnosti sa zatvoria o 19.00 h miestneho času (24.00 h SELČ). Oficiálne výsledky hlasovania sa očakávajú v utorok.

Bouterse je v juhoamerickom prímorskom štáte Surinam známy z účasti na tzv. "Decembrových vraždách". On a 25 spoluobžalovaných sa zodpovedali z toho, že obete, medzi ktorými boli aj niektorí z najprominentnejších surinamských občanov, pozatýkali a popravili ich v priestoroch koloniálnej pevnosti v hlavnom meste Paramaribo.

Bouterse v minulosti pripustil "politickú zodpovednosť" za tieto vraždy, trval však na tom, že nebol ich účastníkom. Surinamský súd ho koncom novembra uznal za vinného a uložil mu 20-ročný trest odňatia slobody.

Bouterse bol v rokoch 1980 - 1987 vedúcou postavou vojenského režimu v Suriname. V roku 2010 ho parlament zvolil za prezidenta, za ktorého bol znovuzvolený v roku 2015.

Ako prezident presadil zákon o amnestii, ktorý bol neskôr uznaný za protiústavný. V roku 2016 dal pokyn na okamžité zastavenie právneho konania proti svojej osobe, čomu však súd odmietol vyhovieť.

V roku 1999 odsúdili Bouterseho v Holandsku v neprítomnosti za obchodovanie s drogami.