Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Kábule je po odchode posledných amerických vojakov pokoj

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Existujú obavy pred odvetnými akciami zo strany militantných islamistov.

Kábul 31. augusta (TASR) – Tiché a pokojné boli v utorok ulice afganskej metropoly Kábul po tom, čo z krajiny v pondelok večer odišli poslední americkí vojaci. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na svedectvá miestnych obyvateľov.

Väčšina obchodov v kábulskej štvrti Šáhre Nau bola otvorená, nachádzalo sa v nich však len málo zákazníkov. Niekoľko bánk v utorok opätovne otvorilo svoje najväčšie pobočky a v radoch pred nimi stáli stovky ľudí v snahe vybrať si peniaze.

V uliciach afganskej metropoly bolo prítomných len málo príslušníkov islamistického hnutia Taliban, ktoré len pred vyše dvoma týždňami opätovne ovládlo krajinu, pripomína DPA. Obyvatelia západnej časti Kábulu uviedli, že tam prvýkrát od príchodu hnutia k moci opätovne otvorili verejné i súkromné školské zariadenia a do škôl sa vrátili všetci žiaci po šiesty ročník.

Taliban ovládol v utorok už celé Medzinárodné letisko Hámida Karzaja v Kábule po tom, čo po 20 rokokoch vojenskej intervencie z krajiny odletelo posledné lietadlo USA. Lídri Talibanu sa neskôr na znak svojho víťazstva symbolicky prešli po pristávacej dráhe po boku s bojovníkmi z elitnej brigády Badr.

Vlády ostatných krajín sveta v súčasnosti zvažujú, ako k hnutiu pristupovať, konštatuje agentúra DPA. Ďalšie obavy vyvoláva očakávaná vlna migrantov z Afganistanu, ako aj otázka, ako zaistiť bezpečnosť občanov a bývalého personálu pracujúceho pre západné jednotky. Existujú totiž obavy pred odvetnými akciami zo strany militantných islamistov.