Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Kábule na nariadenie Talibanu odstraňujú obranné betónové bariéry

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kým niektoré z obranných múrov slúžia ako priestor na verejné oznamy, ďalšie sú pokryté umeleckými dielami miestnych obyvateľov.

Kábul 24. augusta (TASR) - Obyvatelia a predstavitelia afganskej metropoly Kábul na nariadenie islamistického hnutia Taliban rozberajú obranné betónové bariéry v meste, vyplýva z fotografií a videozáznamov, ktoré sa v utorok objavili na sociálnych sieťach. Informuje o tom agentúra DPA.

Betónové múry, často až tri metre vysoké a pol metra hrubé, postavili v snahe zmierniť následky bombových útokov a ďalších explózií, ku ktorým v meste často dochádza.

Obranné barikády sa stali znakom neistej bezpečnostnej situácie v Kábule, v ktorom žijú viac než štyri milióny obyvateľov, konštatuje DPA. Väčšina týchto bariér sa nachádza v okolí vládnych budov, ministerstiev a zahraničných ambasád.

Taliban v nedeľu prostredníctvom účtu mestskej administratívy na sociálnej sieti Facebook vyzval obyvateľov Kábulu, aby ochranné múry okolo súkromných rezidencií odstránili do jedného týždňa.

Obyvatelia, ktorí nemajú možnosť zbaviť sa odpadu, môžu kontaktovať mestskú administratívu, ktorá im umožní vyviezť ho na skládku, vyplýva z príspevku na Facebooku.

Kým niektoré z obranných múrov slúžia ako priestor na verejné oznamy, ďalšie sú pokryté umeleckými dielami miestnych obyvateľov, ktoré znázorňujú históriu posledného konfliktu v krajine.

Na niektorých sú vyobrazené známe osobnosti, muži aj ženy - žurnalisti, vojaci i členovia náboženskej menšiny sikhov, ktorí zahynuli alebo boli zabití v boji proti Talibanu a džihádistickej skupine Islamský štát (IS).