Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Kábule pribudli stovky reproduktorov na zvolávanie ľudí k modlitbe

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Zvolávanie k moslimskej modlitbe sa opakuje každý deň päťkrát.

Kábul 23. novembra (TASR) - Taliban nainštaloval v afganskej metropole Kábul 400 nových reproduktorov, prostredníctvom ktorých bude obyvateľov mesta vyzývať k účasti na modlitbách. V stredu o tom informovalo talibanské ministerstvo pre šírenie cnosti a prevenciu neresti. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ministerstvo tiež uviedlo, že stovky opustených obchodov a ďalších nepoužívaných budov boli v uplynulých dňoch premenené na mešity s cieľom umožniť spoločné modlitby čo najväčšiemu počtu ľudí.

"Počas funkčných období predchádzajúcich vlád boli niektoré z reproduktorov odstránené a ľudia tak nepočuli azán (zvolávanie k pravidelnej modlitbe)," napísalo ministerstvo na Twitteri.

Zvolávanie k moslimskej modlitbe sa opakuje každý deň päťkrát. Modlitba je zároveň jedným z piatich hlavných pilierov islamu, pričom moslimovia sa môžu modliť aj individuálne, no spoločná modlitba je považovaná za hodnotnejšiu.

Agentúra AFP pripomína, že odkedy sa v Afganistane dostal vlani v auguste k moci Taliban, v krajine boli postupne zavedené prísne nariadenia vychádzajúce z islamského práva šaría.

Afganské ženy majú po nástupe Talibanu výrazne obmedzený prístup k verejnému životu. Museli sa vzdať svojich pracovných pozícií, mimo domu musia nosiť burku alebo hidžáb a nesmú cestovať bez sprievodu mužského príbuzného. Zakázaný majú tiež vstup do parkov, fitnescentier či kúpeľov.