Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Kanade obnovili cestné a železničné spojenia poškodené záplavami

Na leteckej snímke sú škody spôsobené prudkým dažďom a zosuvmi pôdy na diaľnici Coquihalla neďaleko Hope v Britskej Kolumbii 18. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Extrémne počasie v oblasti prichádza po tom, čo Britskú Kolumbiu v lete postihli rekordne vysoké teploty, ktoré si vyžiadali najmenej 500 obetí na životoch.

Ottawa 23. novembra (TASR) - Dôležité cestné a železničné spojenie medzi Vancouverom a zvyškom Kanady, ktoré prerušili katastrofálne záplavy a zosuvy pôdy, bolo v pondelok už väčšinou obnovené. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na kanadské úrady.

Letecká spoločnosť Air Canada od nedele výrazne zvýšila svoju kapacitu nákladnej dopravy do Vancouveru a z neho, aby zmiernila veľké výpadky v dodávateľskom reťazci.

Minulý týždeň zasiahli provinciu Britská Kolumbia na západe Kanady prívalové dažde, ktoré spôsobili rozsiahle záplavy a zosuvy pôdy. Tie poškodili alebo zničili cesty a mosty a vynútili si evakuáciu tisícov ľudí. O život prišli najmenej štyria ľudia, jeden človek je nezvestný.

V tejto situácii museli miestne úrady prideľovať pohonné hmoty a apelovať na miestnych obyvateľov, aby si nerobili neprimerané zásoby potravín, keďže provincia zápasí s problémami s dodávkami základných komodít.

Na leteckej snímke sú škody spôsobené prudkým dažďom a zosuvmi pôdy na diaľnici Coquihalla neďaleko Hope v Britskej Kolumbii 18. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Úrady síce informovali o postupnom návrate do normálu, ale minister verejnej bezpečnosti provincie Britská Kolumbia Mike Farnworth varoval pred ďalšími dažďami a "ďalšími búrkami v najbližších týždňoch".

Niektoré oblasti očakávajú v pondelok a utorok sneženie, pričom snehu by mohlo napadnúť 25 až 30 centimetrov.

Extrémne počasie v oblasti prichádza po tom, čo Britskú Kolumbiu v lete postihli rekordne vysoké teploty, ktoré si vyžiadali najmenej 500 obetí na životoch, ako aj lesné požiare, ktoré zničili mestečko Lytton.