Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Kanade prehľadali obydlie kvôli zásielke ricínu pre Biely dom

Kanadská polícia prehľadala v pondelok v oblasti Montrealu dom, ktorý by mohol mať spojitosť s listom adresovaným prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi. Táto zásielka podľa zistení amerických vyšetrovateľov obsahovala jed ricín. Na snímke zástupcovia médií čakajú na koniec razie Kráľovskej kanadskej jazdnej polície v bytovom komplexe v montrealskej oblasti St-Hubert 21. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Správa o podozrivej obálke sa objavila počas uplynulého víkendu.

Montreal 22. septembra (TASR) - Kanadská polícia prehľadala v pondelok v oblasti Montrealu dom, ktorý by mohol mať spojitosť s listom adresovaným prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi. Táto zásielka podľa zistení amerických vyšetrovateľov obsahovala jed ricín. Informovala o tom agentúra AFP.

Hovorca Kráľovskej kanadskej jazdnej polície uviedol, že k prehliadke domu došlo na žiadosť FBI a po tom, ako pri pokuse o prechod hraníc z Kanady do USA zadržali ženu podozrivú v súvislosti s "ricínovou" kauzou.

V čase zadržania mala žena pri sebe strelnú zbraň. Očakáva sa, že žena ešte v pondelok miestneho času predstúpi pred americký súd.

AFP dodala, že odborníci polície na chemické, biologické a jadrové hrozby a na výbušniny prehľadali dom v meste Longueuil ležiacom južne od Montrealu. Polícia odmietla uviesť, či daný dom patrí podozrivej žene.

Správa o podozrivej obálke sa objavila počas uplynulého víkendu. Obálka bola zadržaná vo vládnom úrade, ktorý preveruje poštu adresovanú Bielemu domu a prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Predbežné vyšetrovanie ukázalo, že zásielka bola pozitívne testovaná na ricín - jed, ktorý sa prirodzene nachádza v ricínových bôboch.

Federálni vyšetrovatelia začali pracovať na určení miesta, odkiaľ bola obálka odoslaná, a zisťovaní, kto bol jej odosielateľom. Vyšetrovanie vedú FBI, tajná služba a Americká poštová inšpekčná služba, ku ktorým sa na základe indícií, že zásielka mohla prísť z Kanady, pripojila aj kanadská polícia.

Ricín je bielkovinový toxín, fungujúci ako tzv. bunkový jed. Prechádza cez bunkové membrány, inhibuje produkciu niektorých základných bielkovín, v dôsledku čoho spôsobuje odumieranie buniek. Je považovaný za najsilnejší jed v prírode, keďže je 6000-krát jedovatejší ako kyanid.

Otrava ricínom sa prejavuje najprv mierne, pričom symptómy sa podobajú na chrípku. Neskôr sa objavia bolesti hlavy, pálenie v ústach, zvracanie, hnačka, črevná kolika a vnútorné krvácanie. Smrť nastáva v dôsledku poškodenia pečene, obličiek a sleziny.