Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Katalánsku pre pandémiu zmenili termín regionálnych volieb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Proti zmene termínu konania regionálnych volieb sa postavila katalánska frakcia socialistickej strany, ktorá je najsilnejším subjektom v španielskej, centrálnej, vláde.

Barcelona 16. januára (TASR) - Regionálne voľby v Katalánsku, ktoré sa mali konať 14. februára, preložili na 30. mája. Príčinou odkladu je pandémia vyvolaná koronavírusom SARS-CoV-2.

O odklade volieb podľa agentúry AFP v piatok informovala Elsa Artadiová, hovorkyňa strany Spoločne pre Katalánsko (JxCat), jednej z dvoch vládnych strán v tomto regióne na severe Španielska.

Tieto regionálne voľby budú v poradí piate za posledných desať rokov. Budú sa konať v situácii, keď región namiesto lídra Quima Torru vedie vicepremiér Pere Aragones.

Torra totiž v septembri minulého roku dostal súdny zákaz vykonávať svoju funkciu. Zákaz platí 18 mesiacov a súd ho Torrovi udelil za to, že počas kampane pred voľbami v apríli 2019 odmietol odstrániť separatistické symboly z verejných budov - napriek tomu, že ho na to vyzvala španielska volebná komisia.
Predseda katalánskej vlády Quim Torra, archívne foto.
Foto: TASR/AP

V piatok oznámený odklad regionálnych volieb tak predĺži aj zotrvanie Aragonesa v najvyššej funkcii v Katalánsku.

Proti zmene termínu konania regionálnych volieb sa postavila katalánska frakcia socialistickej strany (PSOE), ktorá je najsilnejším subjektom v španielskej, centrálnej, vláde.

Preferencie katalánskych socialistov stúpli po tom, ako španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa, ktorý sa stal "tvárou" boja krajiny s pandémiou, v decembri oznámil, že sa bude v katalánskych regionálnych voľbách uchádzať o post šéfa regionálnej vlády.

Agentúra AFP uviedla, že socialisti v niektorých prieskumoch verejnej mienky vedú. Pripomenula, že vplyvné proseparatistické strany - Spoločne pre Katalánsko (JxCat) a Republikánska ľavica Katalánska (ERC) - sú rozdelené v otázke ďalšej politickej stratégie po tom, ako im v roku 2017 nevyšiel pokus o vyhlásenie nezávislosti Katalánska, čo v Španielsku vyvolalo najväčšiu politickú krízu za posledné desaťročia.

ERC odvtedy zmiernila svoj radikálny postoj a stala sa kľúčovým zdrojom tichej podpory pre menšinovú vládu premiéra Pedra Sáncheza v celoštátnom parlamente. Hlasy ERC vládnej koalícii pomohli pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2021, ako aj ďalších zákonov.