Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V katedrále Notre-Dame sa konali obrady za účasti 7 kňazov a veriacich

Parížsky arcibiskup Michel Aupetit (uprostred), známy francúzsky huslista Renaud Capuçon (tretí sprava), herečka Judith Chemlaová a herec Philippe Torreton (vpravo) počas komornej bohoslužby na Veľký piatok v požiarom poškodenej parížskej katedrále Notre-Dame 10. apríla 2020. Vzhľadom na obmedzenia súvisiace s epidémiou koronavírusu SARS-CoV-2 a so stavom katedrály po požiari bolo na piatkovom obrade len sedem kňazov a veriacich. Vystavená bola však opäť tŕňová koruna - vzácna relikvia zachránená po vlaňajšom ničivom požiari parížskej katedrály. Počas čítania liturgických textov a rozjímania nad nimi zahral známy huslista Renaud Capuçon. Foto: TASR/AP

Zhromaždenie prebehlo pred blížiacim sa prvým výročím požiaru z 15. apríla 2019, ktorý zničil strechu gotickej katedrály, ako aj štíhlu vežu nad krížením lodí.

Paríž 10. apríla (TASR) - V požiarom poškodenej parížskej katedrále Notre-Dame sa konali obrady pri príležitosti Veľkého piatka, keď si kresťania pripomínajú Ježišovo utrpenie, umučenie a smrť na kríži. Informovala o tom agentúra AP.

Vzhľadom na obmedzenia súvisiace s epidémiou koronavírusu a so stavom katedrály po požiari sa na piatkových obradoch zúčastnilo len sedem kňazov a veriacich. Zhromaždenie prebehlo pred blížiacim sa prvým výročím požiaru z 15. apríla 2019, ktorý zničil strechu gotickej katedrály, ako aj štíhlu vežu nad krížením lodí.

Obrady viedol parížsky arcibiskup Michel Aupetit s ďalšími troma duchovnými, ktorí si počas modlitieb odložili ochranné helmy, s ktorými vošli do poškodeného chrámu. Počas 40 minút trvajúceho zhromaždenia bola vystavená tŕňová koruna - vzácna relikvia zachránená po vlaňajšom požiari.



Čítanie liturgických textov a rozjímanie dopĺňala hra známeho huslistu Renauda Capuçona oblečeného v bielej ochrannej kombinéze. Rovnaký odev mali aj herci Judith Chemlaová a Philippe Torreton, ktorí predniesli liturgické čítania. Chemlaová okrem toho v takmer prázdnej katedrále zaspievala skladbu Ave Maria. Priebeh obradov naživo vysielala francúzska televízia.

V dôsledku prísnych karanténnych opatrení zavedených vo Francúzsku 17. marca sa zastavili aj práce na obnove katedrály.