Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V kauze rakúskeho strediska Ischgl súd zamietol i dve občianske žaloby

Na archívnej snímke rakúske lyžiarske stredisko Ischgl. Foto: TASR / AP

Žalujúce strany sa môžu voči stredajšiemu rozhodnutiu súdu vo Viedni odvolať na vyššom krajinskom súde.

Viedeň 1. decembra (TASR) - Kauza rakúskeho lyžiarskeho strediska Ischgl súvisiaca s rozšírením nákazy koronavírusom nebude mať nielenže trestnoprávne následky, ale zamietnuté boli aj dve súvisiace občianske sťažnosti. Odmietol ich v stredu krajinský súd vo Viedni, informovala agentúra APA.

Súd svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že jednotlivci nemajú "nijaké právo na ochranu pred nákazou zo strany štátu".

Právna povinnosť ochrany jednotlivých osôb totiž podľa verdiktu z epidemiologického zákona nevyplýva. A to i napriek tomu, že "požadované konanie úradov má znížiť riziko nákazy celkovo a týmto spôsobom aj pre každého jednotlivca". Rakúskej republike teda nie je možné pripísať "v relevantných časových úsekoch trestuhodné ani protiprávne konanie".

Oba prípady sa týkali žiadosti o náhradu škody. V jednom z nich išlo o nemeckého turistu, ktorý sa v Ischgli nakazil covidom a musel byť na niekoľko týždňov hospitalizovaný. Ako odškodné žiadal 90.000 eur. V druhom zamietnutom prípade išlo o ženu, ktorá žiadala odškodné 10.000 eur.

Žalujúce strany sa môžu voči stredajšiemu rozhodnutiu súdu vo Viedni odvolať na vyššom krajinskom súde.

Šéf rakúskeho Združenia na ochranu práv spotrebiteľov (VSV) Peter Kolba, ktorý tieto žaloby inicioval, označil rozsudok viedenského súdu za škandalózny. "Je celkom absurdné zamietnuť dôkazy svedkov a neveriť dokumentom v spise. Počas pandémie je nutné brať európske varovné systémy vážne, inak sa pandémiu zastaviť nepodarí," citovala ho stanica ORF.

Štátna prokuratúra v rakúskom Innsbrucku zastavila pred týždňom trestné stíhanie vo veci kauzy Ischgl, týkajúcej sa vypuknutia nákazy koronavírusu v lyžiarskom stredisku v Tirolsku v marci 2020. Uviedla, že k podaniu obžaloby nedôjde, keďže neexistujú dôkazy, že "niekto zavinil alebo zanedbal niečo, čo viedlo k zvýšeniu rizika nákazy".

Obľúbené stredisko zimných športov Ischgl sa stalo ohniskom nákazy začiatkom prvej vlny pandémie vlani na jar. Infikovali sa tam tisíce turistov a koronavírus sa tak rozšíril po Rakúsku aj do viacerých európskych krajín. Prvé prípady infekcie zistili už začiatkom marca 2020, stredisko však uzavreli až 13. marca. Nezávislá vyšetrovacia komisia neskôr zistila, že regionálni predstavitelia konali príliš pomaly a nezaviedli dostatočné epidemiologické opatrenia.