Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Kongu začnú proti ebole očkovať druhou experimentálnou vakcínou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Doteraz bolo v Kongu vírusom ebola nakazených viac ako 3030 ľudí, pričom vyše 1990 z nich ochoreniu podľahlo.

Londýn 23. septembra (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok oznámila, že Konžská demokratická republika (KDR) začne v boji proti vysoko nákazlivej chorobe ebola používať druhú experimentálnu vakcínu. S očkovaním touto vakcínou sa začne v polovici októbra, informovala v pondelok agentúra AP s tým, že ide o vakcínu vyrábanú spoločnosťou Johnson & Johnson. Očkovať sa ňou bude v oblastiach, kde sa ebola zatiaľ nešíri.

Podľa riaditeľa WHO pre Afriku Matshidisa Moetiho použitie vakcíny od spomínaného výrobcu "zabezpečí, že máme potenciálne ďalší nástroj, ako zabrániť rozšíreniu nákazy".

Doteraz používaná vakcína od firmy Merck sa bude používať v KDR aj naďalej. Od augusta 2018, keď tam vypukla epidémia eboly, ňou bolo zaočkovaných vyše 200.000 ľudí.

Šírenie choroby sa však nepodarilo zastaviť a aj samotný očkovací plán bol terčom kritiky, napríklad zo strany mimovládnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF).

Doteraz bolo v KDR vírusom ebola nakazených viac ako 3030 ľudí, pričom vyše 1990 z nich ochoreniu podľahlo.

Otázka, či by sa v KDR mala pri očkovaní proti ebole použiť experimentálna vakcína od firmy Johnson & Johnson, bola jadrom sporu medzi bývalým ministrom zdravotníctva KDR Olym Ilungom a predstaviteľmi WHO. Ilunga totiž trval na tom, že KDR nebude používať vakcínu proti ebole, pretože podľa neho nebola dostatočne testovaná.

Ilunga v júli z funkcie ministra zdravotníctva odstúpil po tom, ako ho prezident odvolal z čela tímu koordinujúceho odozvu na ebolu v KDR. Ilunga vo svojom rezignačnom liste kritizoval "silný tlak vyvíjaný v posledných mesiacoch" na používanie novej vakcíny.

MSF v súvislosti s očkovaním proti ebole upozorňuje aj na potrebu väčšej transparentnosti a tvrdí, že WHO "obmedzuje dostupnosť" vakcíny od firmy Merck v teréne. Vo svojom komuniké zverejnenom v pondelok denníkom Le Monde žiada vytvorenie nezávislého medzinárodného koordinačného výboru, v ktorom by mali zastúpenie WHO, MSF, Červený kríž a Detský fond OSN, aby okrem iného zaistil transparentnosť pri spravovaní zásob vakcíny proti ebole.

Podľa MSF bolo doteraz v KDR zaočkovaných približne 225.000 ľudí, čo organizácia považuje za "do značnej miery nedostatočné" a tvrdí, že vakcínu malo dostať 450.000 - 600.000 ľudí.

MSF prirovnali stratégiu WHO v KDR k situácii, keď "hasičom dáte vedro s vodou, aby uhasili oheň, ale dovolíte im používať iba jednu šálku vody denne".

Hovorca WHO Tarik Jasarevic v e-maili podľa AP uviedol, že počet vakcín proti ebole je obmedzený a treba ich využívať šetrne. Vysvetlil, že "keby sa všetky dávky poslali do KDR, neboli by k dispozícii nijaké rezervy, ktoré by umožnili reagovať, ak by sa vyskytli prípady v niektorej z vysoko rizikových susedných krajín". Okrem KDR sa prípady eboly vyskytli aj v Ugande a proti ebole boli preventívne očkovaní aj niektorí zdravotnícki pracovníci v Rwande a Južnom Sudáne.

Vysoko nákazlivá vírusová krvácavá horúčka je pomenovaná podľa rieky Ebola na východe KDR, bývalého Zairu, kde bola prvýkrát identifikovaná v roku 1976. Najnovšia epidémia má druhú najhoršiu bilanciu, odkedy ebole v rokoch 2014 - 2016 podľahlo vyše 11.000 ľudí v Guinei, Sierre Leone a Libérii.