Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Keni sa začal Panafrický katolícky kongres

Pápež František, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi pripomenul svoje predošlé návštevy v Afrike a povedal, že naňho neustále robí dojem "viera a húževnatosť" týchto národov.

Vatikán/Nairobi 19. júla (TASR) - Kenská metropola Nairobi je od začiatku tohto týždňa dejiskom druhého Panafrického katolíckeho kongresu, píše spravodajský server Vatican News. Ako informovala agentúra APA, účastníkom kongresu sa prostredníctvom videoposolstva prihovoril aj pápež František.

Stretnutie, ktoré organizuje Celoafrická katolícka teologická a pastoračná sieť, sa koná na nairobskej Katolíckej univerzite východnej Afriky (CUEA) a má byť miestom úvah o synodalite – vytváraní spoločenstiev na všetkých úrovniach cirkvi –, o úlohe žien v cirkvi, o prístupe k deťom i o budúcnosti cirkvi v Afrike. Podujatie za účasti teológov, rehoľníkov a rehoľníčok, laikov a biskupov sa koná formou konferencií a workshopov.

Pápež vo svojom príhovore označil toto stretnutie za "znamenie nádeje" a prejav odhodlania zúčastnených pracovať spoločne na realizácii vízií v sociálnej, kultúrnej, ekologickej a cirkevnej oblasti týkajúcich sa Afriky.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi pripomenul svoje predošlé návštevy v Afrike a povedal, že naňho neustále robí dojem "viera a húževnatosť" týchto národov. Vyzdvihol aj múdrosť afrických predkov a vyzval v tejto súvislosti na objavovanie "teológie múdrosti". Upriamil pozornosť i na dôležitosť stretávania sa ľudí a ich konanie v snahe dospieť k spoločnému dobru.

Na záver pápež vyjadril nádej, že z kongresu v Nairobi vzíde "africké dielo", ktoré bude odrážať nádeje kontinentu na mier a spravodlivosť, pričom vyzval jeho účastníkov, aby pokračovali v úsilí začatom na prvom takomto stretnutí v roku 2019 v Nigérii.