Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Kirgizsku pre podozrenie z korupcie zatkli bývalého šéfa parlamentu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Asylbek Žeenbekov bol poslancom kirgizského parlamentu za Sociálnodemokratickú stranu a v rokoch 2011-16 bol predsedom zákonodarného zboru.

Biškek 31. mája (TASR) - Pre podozrenie z korupcie zadržali v pondelok v Kirgizsku bývalého predsedu parlamentu Asylbeka Žeenbekova, ktorý je bratom exprezidenta Sooronbaja Žeenbekova. Agentúre TASS to v pondelok oznámil zdroj v kirgizskom Štátnom výbore pre národnú bezpečnosť (GKNB).

GKNB predtým v pondelok zverejnil aj informáciu o zatknutí bývalého predsedu vlády Omurbeka Babanova, ktorý je tiež podozrivý z korupcie: došlo k nej údajne v rôznych fázach projektu zameraného na rozvoj zlatej bane Kumtor.

Asylbek Žeenbekov bol poslancom kirgizského parlamentu za Sociálnodemokratickú stranu a v rokoch 2011-16 bol predsedom zákonodarného zboru.

Po tom, čo v apríli roku 2016 nominovali jeho brata Sooronbaja na post predsedu vlády, sa Asylbek Žeenbekov vzdal funkcie predsedu parlamentu. O rok neskôr vyhral Sooronbaj Žeenbekov prezidentské voľby.
Na archívnej snímke z 9. augusta 2019 Sooronbaj Žeenbekov 15. októbra 2020.
Foto: TASR/AP

Agentúra TASS pripomenula, že GKNB začal viesť 17. mája štyri trestné konania proti zástupcom spoločnosti Kumtor Gold Company, ktorá ťaží zlato v nálezisku Kumtor. Vyšetrovanie sa týka porušenia pravidiel pre zaobchádzanie s nebezpečnými látkami, znečistenia pôdy a atmosféry, ničenia ľadovcov, ako aj porušenia daňovej a poistnej legislatívy.

Ložisko zlata Kumtor bolo objavené v roku 1978. S prípravami na ťažbu v ňom sa začalo až začiatkom 90. rokov minulého storočia. Podieľala sa na tom jedna z kanadských korporácií, ktorá podpísala dohodu s kirgizskou vládou. Na základe tohto dokumentu bol založený samostatný podnik, pričom časť jeho akcií bola prevedená na Kirgizsko.

Nálezisko zlata sa nachádza v severovýchodnej časti Kirgizska, v nadmorskej výške asi 4000 metrov nad morom. Kumtor je považovaný za druhú najvyššie položenú baňu na zlato na svete - po peruánskej bani Yanacocha. Minulý rok sa v Kumtore vyťažilo viac ako 17 ton zlata, dodala agentúra TASS.